Premiera la titularizare! 30 de candidati pe un loc
Sa nu va imaginati insa ca salariile dascalilor au crescut peste noapte. Nu, dar scolile sunt printre putinele institutii in care este nevoie de oameni si pe timp de criza.
Numarul candidatilor este intr-adevar cu 20% mai mare fata de ce se intampla anul trecut la concursul de titularizare.
Motivul principal: criza care a trimis multi oameni in somaj. Unii dintre ei s-au replofilat si vor acum sa devina profesori daca tot au terminat o facultate.
La fel, absolventii de facultate de anul acesta aleg acum invatamantul pentru ca vad cat de greu se fac angajari. 9000 dintre ei s-au inscris la acest examen.
Asa se face ca pentru catedrele scoase la concurs, la chimie, geografie sau istorie se bat intre 15 si 30 de candidati pe un loc.
Unii au ajuns someri, altii s-au trezit cu salariile micsorate, asa ca recunosc: in loc sa stea acasa, mai bine primesc 800 de lei pe luna. Cam atat ia un debutant.
Si in Bucuresti, numarul candidatilor a crescut cu 30%. Problema este ca aceasta noua goana catre catedra nu are nimic de-a face cu daruirea sau cu vocatia. Legea le permite prospetilor profesori ca timp de trei ani sa se prezinte in fata elevilor, fara prea multe notiuni de pedagogie.
Un paradox tipic romanesc si perfect adaptat invatamantului face ca, in ciuda numarului mai mare de candidati, sa nu ne ajunga profesorii. In urmatorii cinci ani, o treime dintre dascalii actuali ies la pensie.
Examenul de titularizare are loc in data de 15 iulie.