Marirea taxelor da oamenii afara!


Ultimul update: Miercuri 03 Octombrie 2012 09:04
Data publicarii: Vineri 30 Ianuarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Fie ei angajati sau angajatori, romanii sunt loviti din toate partile. Primii, mai ales daca lucreaza la stat, au primit praf in ochi sub forma de mariri salariale. Ceilati, au aflat ca trebuie sa dea si mai mult la stat sub forma de CAS.

Daca pana acum doar banuiam ca vin vremuri grele, de cand am vazut bugetul de stat si planul anti-criza avem deja certitudinea.

Patronatele recunosc deschis. Nu mai au bani. Asa ca ori reduc lefurile, ori fac disponibilizari. Cei care au afaceri si angajati in Romania au aflat de la televizor ca Executivul le-a pregatit o majorare de taxe anul acesta. Si anume, o majorare a contributiilor pentru asigurarile sociale (CAS).

Cu alte cuvinte contributiile sociale vor creste de la 37,5% la 40,05% din salariul brut. Aceste majorari ar trebui suportate de companii, adica de angajatori.

Gresit. Patronatele spun foarte clar, pentru urechile guvernantilor: in aceasta perioada de criza nu dispun de fonduri asa ca tot angajatii vor avea de tras din greu.

Asadar: o crestere de 3,3% aplicata unui salariu net de 2000  de lei inseamna o datorie suplimentara catre stat de aproximativ 100 de lei, iar daca salariul este de 3000 de lei, suma care va ajunge la stat se apropie de 140 de lei.

O companie care are 100 de salariati ca trebui sa dea lunar- in plus, la buget intre 10.000 si 14.000 de lei. Cei care nu vor putea suporta diferenta vor fi obligati sa ia masuri extreme si sa dea oameni afara. 

In Ungaria autoritatile au avut o abordare cu totul diferita. Vecinii au redus contributiile sociale tocmai pentru a se asigura ca firmele vor face cat mai putine concedieri.

O alta nemultumire provine din faptul ca profitul reinvestit va fi scutit de impozite abia din 2010 si nu de anul acesta in ciuda discutiilor dintre guvern si patronate.

Ar fi doar o veste buna. De acum incolo TVA-ul pe care il au unii dintre romani de recuperat va fi compensat cu alte impozite pe care contribuabilul le are de dat catre stat.

Tags: cas, guvern, patronate,

In plina recesiune, Guvernul pompeaza bani in programul Rabla
S-a impartit cascavalul! Afla cat da Guvernul fiecarui minister
Emil Boc: In 2009 salariile si pensiile se vor mari cu 5%
VIDEO PROTVPLUS.RO