Povestea tanarului dat afara de la serviciu din cauza unui credit in franci elvetieni. Cum il "teroriza" banca

euro si franc elvetian

Un tanar din Ploiesti care a lucrat in domeniul bancar spune ca a fost concediat dupa ce reprezentantii bancii la care are un credit in franci elvetieni l-au sunat in mod repetat la serviciu si i-au pus poprire pe salariu.

Toate astea in conditiile in care nu a mai putut plati ratele din cauza cresterii monedei Marius Gheorghe, in varsta de 27 de ani, a contractat, in anul 2007, un credit de 10.900 de franci elvetieni, pentru a-si cumpara un autoturism, potrivit Mediafax.

La momentul respectiv, francul era in jur de 2,1 lei, iar rata lunara se ridica la 450 de lei. ”Am luat creditul in anul 2007. Bancile erau innebunite sa dea imprumuturi in franci elvetieni, probabil se stia ce se va intampla. In 2009, rata imi crescuse deja de la 450 de lei la 650 de lei, ceea ce a contat foarte mult in bugetul familiei mele”, a declarat barbatul.

Marius Gheorghe era jurnalist in momentul in care a contractat creditul in franci elvetieni, dar ulterior s-a angajat in domeniul bancar. El spune ca a fost concediat in luna ianuarie, dupa ce, nemaiputand sa isi plateasca ratele inca din 2010, reprezentantii bancii au inceput sa sune zilnic la angajatorul sau, reclamand ca acesta nu isi achita datoriile. ”Rata ajunsese deja la 900 de lei. Mi-au pus poprire pe salariu, au inceput cu telefoanele la serviciu. Desi eu ma straduiam sa am rezultate bune la munca, m-au dat afara pentru ca tot timpul ma sunau la serviciu. Mi s-a spus ca ar fi bine sa ne despartim”, a mai spus barbatul. El sustine ca anul trecut a trimis bancii o scrisoare oficiala prin care a solicitat sa i se ofere sprijin pentru a-si putea achita datoria. Barbatul a cerut bancii sa-i accepte sa achite aproximativ 9.100 de franci, suma pe care o mai avea restanta, fara sa fie nevoit sa plateasca si dobanzile si penalitatile aferente.

Tanarul mai spune ca a incercat și telefonic si oficial, in scris, o negociere in acest sens, insa reprezentantii bancii l-au refuzat, spunandu-i ca are de achitat o suma totala de 15.000 de franci elvetieni. ”Am luat legatura cu banca, sa facem cumva sa refinantam in lei. Le-am spus sa ma ajute sa achit datoria, pentru ca nu vreau sa imbatranesc cu acest imprumut. Mi s-a spus acesta este contractul si e un risc pe care mi l-am asumat. Asta, desi la momentul respectiv ei mi-au spus ca francul elvetian este cea mai sigura moneda. Mi s-a spus sa nu fac imprumut in lei, in euro, ei m-au sfatuit sa fac imprumutul in franci. Mi-au vandut foarte bine. Nimic nu a fost intamplator. Nu mi-au oferit niciun sprijin sa platesc, desi eu asta am vrut. Ma imprumutam la un prieten, achitam cei 9.000 de franci si scapam, insa ei nu au vrut. Mi-au spus ca trebuie sa achit 15.000 de franci”, a mai afirmat barbatul.

Citește și
curs franc elvetian
Francul a scazut pentru a sasea sedinta consecutiv. Ce s-a intamplat cu EURO si cu dolarul

Tanarul a mai sustinut ca, desi in anul 2007 a luat un credit de aproximativ 24.000 de lei, acum a ajuns sa datoreze bancii 65.000 de lei. De asemenea, el sustine ca nu se mai poate angaja in domeniul bancar pentru ca figureaza ca rau platnic, desi tot timpul a incercat sa-si achite datoria, dar a fost refuzat, fiind obligat sa achite o suma nedrept de mare. ”Sansa mea este ca nu am nimic pe numele meu, ca-mi luau tot. Din pacate insa, nu mai pot intra in domeniul bancar, pentru ca e primul lucru care se verifica. E o nedreptate. Am de platit 15.000 de franci, in conditiile in care am luat 10.700 de franci si am platit patru ani, nereusind sa mai achit din bani. E nedrept. E singurul meu credit, sunt tanar, vreau sa scap de el, dar nu mi-au oferit niciun sprijin. Cand le-am zis sa le dau cei 9.000 de euro pe care ii am de platit fara dobanzi mi-au raspuns ca banca nu poate accepta oferta pentru ca nu ma incadrez in normele de plata anticipata. Dar care sunt aceste norme, nu stiu, ca nu le-am gasit nicaieri”, a declarat prahoveanul.

Marius Gheorghe spune, de asemenea, ca din momentul in care a inceput sa intarzie cu plata ratelor reprezentantii bancii au inceput sa il sune continuu si sa-i trimita ”un sac de scrisori”. ”M-a sunat o doamna o data si mi-a spus ca am de achitat ratele la banca. I-am spus ca am nevoie de sprijin, ca nu mai pot achita, avand in vedere valoarea la care a ajuns francul. Mi-a spus sa duc a doua zi la banca 2.000 de franci. I-am zis ca nu am si m-a intrebat daca nu am nimic de vanzare prin casa, vreun televizor sau poate vreun teren al parintilor. Altadata, a raspuns sotia mea, care i-a spus angajatei ca nu avem posibilitatea sa achitam si sa ne ințelegem cumva, a cerut sa ni se ofere o portita. Angajata i-a replicat: «inteleg ca v-ati casatorit din dragoste»”, a spus barbatul.

El mai sustine ca dupa toate acestea a decis sa apeleze la justitie și sa dea banca in judecata. ”Nu e normal. Mi s-a facut o nedreptate. Nu am fost informat despre riscul de crestere a francului, din contra, mi s-a spus ca e cea mai sigura moneda, iar eu am fost de buna-credinta. Eu sunt un caz fericit, dar am un prieten care a ramas fara casa. Toata aceasta problema cu francul elvetian va genera o criza sociala. Oamenii vor ramane in strada, fara case. Sunt increzator in justitie, a ramas singura mea speranta si, cum este deja creat un precedent in Europa si in tara, am sperante”, a adaugat Marius Gheorghe. Veronica Dinulescu, avocata tanarului, sustine ca aprecierea francului elvetian a generat situatii disperate, in care oamenii au ajuns sa nu iși mai poata achita ratele si sunt la un pas de a-si pierde locuințele.

Majoritatea sunt imprumuturi ipotecare, in urma carora oamenii și-au achiziționat un apartament. La momentul contractarii creditelor in franci elvețieni li s-a spus și au fost convinși ca este cea mai buna varianta. Ofițerii bancari le spuneau ca doar un razboi poate destabiliza aceasta moneda, ca este cea mai sigura moneda, și chiar daca se calificau pentru obținerea unui credit in euro sau lei, erau convinși ca aceasta este cea mai buna varianta, ofițerii bancari argumentand ca ei inșiși au astfel de credite. Astfel, din discuțiile purtate cu debitorii rezulta ca aceștia au fost induși in eroare cu intenție sa incheie astfel de contracte de credit in franci elvețieni, bancile profitand de faptul ca nu toți cetațenii au cunoștințe financiar-bancare”, a declarat avocata Veronica Dinulescu.

Avocata spune ca este cautata zilnic de persoane care au contractat credite in franci elvețieni și care au probleme cu bancile, ea avand pe rol astfel de dosare la Judecatoria Ploiești, Tribunalul Prahova, Judecatoriile Sector 2 și 3 București, Tribunalul București și Tribunalul Buzau. ”In toate contractele se regasește clauza de risc valutar, dar doar imprumutatul este cel care suporta toate riscurile, deși contractul de imprumut este un contract bilateral, in care riscul trebuie suportat de ambele parți si nu de o singura parte, adica doar de imprumutat, aparand astfel un dezechilibru major intre drepturi și obligații”, a mai spus Dinulescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
Citește și...
Protectia Consumatorului cere o solutie legislativa in scandalului francilor.
Protectia Consumatorului cere o solutie legislativa in scandalului francilor. "Se impune impartirea riscurilor"

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cere o solutie legislativa pentru problemele debitorilor cu credite in franci elvetieni, prin care sa se impuna impartirea riscurilor intre clienti si banci.

Francul a scazut pentru a sasea sedinta consecutiv. Ce s-a intamplat cu EURO si cu dolarul
Francul a scazut pentru a sasea sedinta consecutiv. Ce s-a intamplat cu EURO si cu dolarul

Cursul pentru francul elevetian anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut luni cu 1,6%, la 4,1766 lei, consemnand astfel a sasea sedinta de depreciere dupa maximul istoric de 4,5817 lei.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu: Conversia creditelor in franci la cursul istoric ar genera pierderi de 5,7 miliarde lei
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu: Conversia creditelor in franci la cursul istoric ar genera pierderi de 5,7 miliarde lei

"Aprecierea francului a fost ca un cutremur pe care n-a putut nimeni sa-l prevada", a declarat vineri, Mugur Isarescu, in prima sa iesire publica de la declansarea crizei francilor elvetieni.

Recomandări
Zeci de mii de turişti sunt la munte, pe Valea Prahovei şi Braşov. Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice”
Zeci de mii de turişti sunt la munte, pe Valea Prahovei şi Braşov. Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice”

Mii de turişti se distrează în staţiunile montane de pe Valea Prahovei şi din judeţul Braşov, în vacanţa de la acest început de an.

România a cumpărat din Israel un sistem de luptă anti-drone. Cum funcționează arma de 60 de milioane de dolari | VIDEO
România a cumpărat din Israel un sistem de luptă anti-drone. Cum funcționează arma de 60 de milioane de dolari | VIDEO

România a cumpărat de la o companie israeliană un sistem de luptă anti-drone în valoare de 60 de milioane de dolari. Achiziția sofisticatei arme vine în contextul în care în România cad cu regularitate drone folosite de Rusia în invadarea Ucrainei.

 

Expert Forum: ”Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică”
Expert Forum: ”Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică”

Organizația Expert Forum cere Guvernului, Parlamentului şi AEP, într-o scrisoare deschisă, să ia măsuri pentru a creşte transparenţa finanţării politice şi să responsabilizeze partidele cu privire la cheltuirea fondurilor publice.