Povestea lui Roxi, ursoaica ținută 12 ani după gratii: ”Îmi pare rău că pleacă”


Ultimul update: Marti 26 Noiembrie 2019 17:57
Data publicarii: Marti 26 Noiembrie 2019 17:37
Categorie: Stiri Sociale

Poveste cu final fericit la grădina zoologică din Bârlad. Roxana, o ursoaica de 14 ani, care stătea într-o cușcă, pe ciment, înconjurată de gratii, a fost transferată către Sanctuarul de la Zărnești.

Acolo, specialiștii o vor ajuta să se adapteze traiului în natură.

Bietul animal a trecut printr-o perioadă traumatizantă în Constanța. Familia care a ținut ursoaica în primii doi ani și jumătate de viață o exploata pentru fotografii cu turiștii...

Ajunsă la zoo, biata de ea a fost incapabilă să comunice cu semenele ei.

Roxi, așa cum era alintată de îngrijitori, nu s-a putut adapta la condițiile din grădina zoologică, deși acolo există un spațiu verde și o mică piscină pentru animale. Timp de 12 ani, biata ursoaica a stat retrasă într-o cușcă betonată, înconjurată de gratii din fier.

Valeriu Carabat, directorul Grădinii Zoologice Bârlad: ”În toată acea perioada, condițiile în care a fost cazată nu erau corespunzătoare, a apărut această deviere de comportament. E un animal retras, nu s-a acomodat cu celelalte 2 femele.

Impresionați de drama ei, vizitatorii au luat legătură cu o asociație pentru protecția animalelor din Brașov. Și în sfârșit, marți dimineață, voluntarii au ajuns la Bârlad. Ursoaica a fost tranchilizată și pregătită atent pentru un drum de mai bine de 4 ore către rezervația din Zărnești, unde va locui în condiții de semi-libertate.

Îngrijitor Zoo Bârlad: ”E un animal foarte bun. Îmi pare rău că pleacă de la noi, dar poate se duce la mai bine.

La Zărnești, ursoaica va avea o perioada de acomodare și se vor face eforturi pentru recuperarea ei emoțională.

Paula Ciortoș, vicepreședinte Asociația "Milioane de prieteni": ”Sperăm să se adapteze cu natura, pentru a ajunge în țarcurile mari. Cu ea vor fi 106 urși. Să sperăm că va avea o viață fericită și se va adapta la mediul natural. Sanctuarul e pentru urșii din captivitate, care nu au nicio șansă șase reintegreze în natură.”

La Zărnești, odată adaptată, ursoaica de 14 ani ar putea trăi încă o dată pe atât sau chiar mai mult, spun veterinarii.

Noi incidente cu urși ajunși în zone locuite. Un bărbat a fost atacat pe câmp
Echipele speciale încearcă să salveze cele 14.000 de oi din nava scufundată
Câte oi au fost salvate din cele peste 14.000 aflate în nava scufundată
VIDEO PROTVPLUS.RO