Povestea lui Ali, un medic palestinian căsătorit cu o femeie din Ucraina și tată a 5 copii, refugiat în România
Peste 10.000 de străini au depus anul trecut cereri pentru a deveni refugiați în România, după ce au fugit din calea războiului sau de greutățile din țările lor. Mulți au povești de viață impresionante.
Un medic palestinian, de exemplu, căsătorit cu o femeie din Ucraina și tată a 5 copii, a vrut să scape de conflictul din țara vecină și a plecat cu familia în regiunea natală.
Acolo, însă, a dat de alt război! În cele din urmă, a găsit un liman în Timișoara.
Ali are 52 de ani și de profesie este medic ginecolog. Născut în Betleem, a studiat medicina în Ucraina, s-a îndrăgostit si s-a căsătorit cu o ucraineancă.
Au impreuna 5 copii și au trăit cu toții, liniștiți, în Lugansk, până a început războiul.
Ali Ghayada - medic: ”Am văzut rachetele și bombele din Ucraina, am văzut oamenii murind, oameni care fugeau către mașini, să plece și în acel moment a căzut o bombă. Au murit foarte mulți oameni.”
Ali a reușit să fugă din Ucraina, împreună cu soția și cei cinci copii, cu varste intre 10 si 21 de ani, în teritoriile palestiniene. Numai că, în scurt timp, și acolo a început conflictul militar.
Ali Ghayada - medic: ”Am văzut război În Ucraina, am văzut război și în Palestina, am văzut oameni murind, nu este ușor să vezi oameni murind, oameni plângând, este o situație foarte dificilă.”
În căutarea unui loc pașnic, Ali si familia lui au ajuns în Timișoara, unde au solicitat azil politic. Bărbatul își dorește să profeseze în România, și a început demersurile la Ministerul Sănătății.
Ali Ghayada - medic: ”Mi-au spus că trebuie să continui să înveți limba română și apoi să vii din nou la Ministerul Sănătății. Voi continua să învăț, vorbesc rusă, vorbesc ucraineană, vorbesc limba arabă, vorbesc engleză.”
În Timișoara, este ajutat să se integreze de o asociație non-profit.
Flavius Ilioni- Loga - președinte Asociația LOGS: ”Vă dați seama că o persoană trecută de prima tinerețe , care a lucrat în domeniul medical, va dori să lucreze în același domeniu, pentru că asta e ceea ce știe să facă. Persoana e de acord inclusiv să lucreze cu o treaptă mai jos, poate ca asistent medical.”
Anul trecut peste 10.000 de oameni au cerut azil politic în România, majoritatea din zone de conflict precum Ucraina, Siria, Irak sau Cisiordania.