Povestea bunicii Rozalia, bătrâna abandonată de fiu

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 06 Decembrie 2017 09:51
Categorie: Social
Casa batrana din Hunedoara

Un grup de motocicliști i-au făcut o surpriză în prag de sărbători unei bătrâne din satul hunedorean Săcămaș. Astfel, ei s-au mobilizat ca să repare casa de chirpici a femeii care, de cinci ani, a fost abandonată de fiu.

 

Bunica Rozalia are o pensie de 560 de lei și trăiește, singură, într-o casă de chirpici care era pe cale să se prăbușească, scrie Replica de Hunedoara. De aceea, motocicliștii de la „Free Bikers” și „Turbat Cats” au decis să pună mână de la mână și să-i facă o surpriză bătrânei. 

„Este un caz umanitar, trebuia ajutată. Asta trebuie să facem. Să aduci un zâmbet şi o bucurie unui om e cel mai important lucru. E mult mai bine decât să stai şi să nu faci nimic. Că de sărbători se stă, nu?! (Zâmbeşte larg.) Suntem oameni, trebuie să ne ajutăm”, a spus unul dintre voluntari.

În cadrul unei campanii „Ajută satul”, motocicliștii se mobilizează și adună bani pentru cazuri sociale. Pentru a-i face casa locuibilă, într-o săptămână ei au găsit donatori din Deva, Hunedoara, Hațeg și Simeria. Unii au dat bani, alții materiale: uși, geamuri, saci de ciment.

„Tot timpul am crezut că avem oameni care ne reprezintă în stat. Din păcate, ei… mai mult se ceartă… nu ştiu ce fac. Şi, atunci, trebuie să luăm atitudine, noi! Pentru oamenii săraci, măcar atât. Nu putem face mai mult. Dar, facem cât putem!”, a mărturisit Raluca, o motociclistă în vârst de 30 de ani din Haţeg.

Fiul a uitat de ea

Rozalia Tamaș „vorbește mai greu și aude mai greu”. De aproximativ trei – cinci ani, fiul ei nu i-a mai dat niciun semn de viață. Vecinii spun că acesta ar fi plecat în Germania, iar casa ar fi trecut-o pe numele lui. Astfel, bătrâna își duce zilele într-o căsuță de chirpici, care începuse să se prăbușească.

Potrivit unei asistente sociale, Magdalena Zbegan, bunica Rozalia are o pensie de 560 de lei.

 

 

„E pensia de la CAP şi, cred, şi ceva compensare ca pensie de urmaş. Eu sunt din Săcămaş şi o cunosc foarte bine pe tanti. Ea nu mai poate beneficia de alt ajutor, decât această pensie. Poate doar dacă s-ar încadra la o indemnizaţie de handicap, dar nu e cazul, pentru că ea, totuşi, umblă. E ajutată foarte mult: şi de oamenii din sat şi de părinte, dar ea, săraca, e dusă un pic cu capu’. Uneori a spus că poştăriţa nu i-a dat pensia, dar cum să nu i-o deie?! Chiar i-o dă mereu cu vecini, cu martori, să nu fie probleme… Ea are probleme psihice, dar nu permanent. Băiatul e plecat de foarte mult timp: eu am 40 de ani, dar nu l-am cunoscut. Doar din ce ştiu de la bunica mea, că ar fi fugit în America, încă de pe vremea lui Ceauşescu. Lumea o ajută mult, dar uneori tanti chiar a aruncat mâncarea. Iar, legat de colmatare, acolo ştiu că au montat un tub mare, care preia toată apa, şi de la casele din spate. Eu am vorbit cu doamna doctor şi i-a prescris un tratament, numai că ea, cum are probleme… La azil, la Brănişca, cel mai mic cuantum (n.r. de plată) era anul trecut 650 de lei. Cineva ar trebui să se angajeze, în scris, că va plăti diferenţa şi, mai mult, pentru a o duce la azil, ar trebui să fie încadrată la gradul II de handicap (n.r. accentuat). Cineva ar trebui să meargă cu ea pe la doctori şi să vadă dacă e posibil să fie încadrată la un asemenea grad. Ca să meargă un asistent social, ar trebui să se ia o decizie la nivel de primărie, ar fi nevoie de o maşină… Oricum, să ştiţi că nu e lăsată de izbelişte, ci primeşte foarte mult ajutor. Merge mereu la biserică şi primeşte ajutor de la mulţi oameni: mâncare, colaci… Acum, că i se va schimba mediul (n.r. după ce motocicliștii îi vor termina de construit o încăpere), poate că şi starea ei se va schimba în bine”, a spus ea.

Cazul bătrânei a ajuns în atenția volutarilor după ce un devean, Dorin Olariu, a vizitat-o de câteva ori. Astfel, a decis să ceară ajutorul moticicliștilor de la „Free Bikers”.

Înainte de intervenția motocicliștilor, un sfert de acoperișș era deteriorat, un perete era pe cale să de dărâme, iar podeaua i se prăbușise în beci, cu tot cu mobilă. Cauzei nobile s-au alăturat și primarii din comuna Ilia, care au donat materie pimă pentru construcții și au pus la dispoziție utilaje pentru construcția unei noi camere.

 

 

Casa batrana din Hunedoara Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Casa batrana din Hunedoara Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Replica de Hunedoara

Bătrână fără adăpost din România desfigurată în urma unui atac rasist, la Madrid
Bătrână fără adăpost din România desfigurată în urma unui atac rasist, la Madrid
O bătrână riscă să ajungă în stradă, după ce i-a dat garsoniera unei femei care i-a promis că va avea grijă de ea
O bătrână riscă să ajungă în stradă, după ce i-a dat garsoniera unei femei care i-a promis că va avea grijă de ea
O bătrână din Deva nu s-a lăsat păcălită de infractorii care îi cereau 10.000 de lei
O bătrână din Deva nu s-a lăsat păcălită de infractorii care îi cereau 10.000 de lei
Gestul emoționant făcut de o bătrână din Vaslui cu banii din pensie:
Gestul emoționant făcut de o bătrână din Vaslui cu banii din pensie: "Nu aţi văzut războiul, e groaznic"
VIDEO PROTVPLUS.RO
apel ana
Apel pentru salvarea unei tinere imobilizate la pat. Ana a fost accidentată în drum spre școală
Zeci de oameni ai străzii au primit pachete cu haine groase şi saci de dormit, în Brașov
Plângeri penale împotriva senatorilor PSD Șerban Nicolae și Tit-Liviu Brăiloiu
Edilii, dezinteresați de programul de ajutorare pentru vârstnici: "Mai bine mor"
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
"Tatăl meu mă umileşte". Cum sacrifică România actuala generaţie de copii
cartofi prăjiți
Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida
Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona