Saptamana Patimilor: doar 1 roman din 10 tine tot postul. Ce conditii pun preotii pentru a-i spovedi pe pacatosi
Am intrat in Saptamana Patimilor, la sfarsitul celui mai lung post din an. Cei care s-au ferit de tentatii vreme de 40 de zile, merg la preot pentru spovedanie.
Insa doar un roman din zece reuseste sa tina tot postul. Cei care nu-l duc la bun sfarsit, nu vor primi Sfanta Taina a Impartasaniei. La fel patesc si cei care au pacatuit. Trebuie sa indeplineasca penitenta data de duhovnic si dupa aceea vor fi impartasiti si sa vor bucura de minunea Invierii cu sufletul curat.
La ora 6:00, dimineata, la biserica Podeanu, din Bucuresti, credinciosii au venit sa-si marturiseasca pacatele si sa ceara iertare de la Dumnezeu. In aceasta saptamna, a patimilor, duhovnicii ii asteapta la spovedanie.
Si cum lumea moderna poate cadea mai usor in pacat, deseori preotii pot refuza sa-i impartaseasca pe cei care si-au recunoscut greseala. Decizia o ia parohul in baza unor canoane, bine oranduite de biserica.
Silviu Tudose, teolog: "Daca cineva a savarsit pacatul desfranarii sau a furat sau e certat cu cineva si nu s-a impacat, preotul il poate opri de la sfanta impartasanie pana cand aceste lucuri nu se mai repeta."
Si cei care nu trec prin astfel de pacate pot pleca neimpartasiti. Este cazul cuplurilor care traiesc impreuna fara sa fie cununati si atunci postul, tinut chiar si 40 de zile, nu va atrage dupa sine Sfanta Impartasanie.
Dar sunt si credinciosi care pot fi impartasiti, chiar daca nu au tinut postul, cum sunt bolnavii, de pilda.
Vasile Alioaie, preot: "Trebuie sa ne umplem cu Dumnezeu si asta inseamna, in primul rand, sfintele taine si culminand cu sfanta taina a impartasaniei."
Cu siguranta, nu vor primi sfanta impartasanie cei care nu se caiesc pentru pacatele lor si nici nu vor sa-si vindece sufletul.
Potrivit IRES, unul din trei crestini romani obisnuiesc sa-si marturiseasca pacatele in preajma sarbatorilor, insa numai unul din zece reuseste sa tina tot postul. Si asa se ajunge ca multi dintre ei sa ramana neimpartasiti.
In cazul copiilor care nu au implinit 7 ani, impartasania vine de la sine, fara spovedanie.
Silviu Tudose, teolog: "Se presupune ca un copil pana la 7 ani nu e constient pe deplin ca pacatuieste. E adevarat ca in zilele noastre ei au anumite pacate si poate ar trebui sa le marturiseasca."
Scopul spovedaniei si al impartasaniei este de a-l face pe om mai bun, sa se impace cu el insusi, cu cei din preajma lui si cu Dumnezeu.
Sursa: Pro TV
Etichete: impartasanie, spovedanie, saptamana patimilor,
Dată publicare:
25-04-2016 18:10