Postul Craciunului, intre sanatate si religie. La ce trebuie sa fim atenti cand citim etichetele
Pentru crestini a inceput o perioada de curatire trupeasca, odata cu intrarea in postul Craciunului. Timp de 40 de zile, cei care pot nu mananca de de dulce: lapte, oua si carne.
Dar aveti grija sa nu fiti pacaliti cand mergeti la cumparaturi. Specialistii sustin ca in unele produse, asa zise "de post", sunt si aditivi obtinuti din grasimi animale.
Pentru a da culoare, consistenta sau gust, in unele produse de post se introduc si aditivi de origine animala.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
Un aditiv provine din grasimea de porc si este folosit in produsele de cofetarie si panificatie industriala. Dar chiar si in guma de mestecat se gaseste un altul extras din grasimea de oaie.
"Sunt unele care se obtin pur si simplu din crusta unor insecte, prin macinare. Unele sunt extrase din anumite tesuturi, din grasime de porc. Nu ar trebui sa gasim intr-un produs de post genul acesta de aditivi", explica Nastasia Belc, IBA.
Pe de alta parte reprezentantii Bisericii sunt ingaduitori si sustin ca un om obisnuit merge pe incredere cand cumpara astfel de produse, asa ca nu are nicio vina.
"Ar fi bine ca oamenii sa evite aceste produse, daca se poate. Daca nu se poate, sa incerce sa isi indrepte atentia spre ce e mai important, partea sufleteasca a postului", spune preotul Cristian Galeriu.
Specialistii ridica semne de intrebare si in ceea ce priveste produsele de post semipreparate, pentru ca unele dintre ele nu au gust, o parte dintre producatori incearca sa compenseze lipsa aromei cu o cantitate mare de sare, indulcitori si potentiatori de arome.
"Acele chiftele care se pot pregati, snitele, ele practic nu sunt o alegere sanatoasa prin ceea ce li se adauga, nu neaparat prin materia de baza, pentru ca trebuie sa tina o perioada mai lunga" atrage atentia medicul nutritionist Serban Damian.
Vlad tine tot postul, insa e toata ziua pe drumuri si nu face cele mai bune alegeri, din lipsa de timp.
"Nu apuc sa gatesc acasa, sa stau, dureaza ceva timp. Imi iau asa ceva, ceva semipreperate sau gata facute, o mancare rece. Cam orice mancam contine chimicale , nimic nu mai e natural. eventual doar la tara"
Nutritionistii ne recomanda ca in aceasta perioada sa mancam 5 portii de fructe si de legume zilnic. Iar proteinele si elementele nutritive le putem lua din diferite seminte, din orez, linte, mazare, fasole si cartofi.