Posibila unda de poluare din Ungaria ar putea sa ajunga la noi peste 3 zile
In acest moment unda de poluare a ajuns in Dunare, undeva in amonte de Budapesta, iar specialistii spun ca cel tarziu pana sambata seara va ajunge la noi.
Autoritatile maghiare au deversat o cantitate importanta de substante care sa neutralizeze metalele grele din apa infestata. Situatia este, insa, departe de a reveni la normal si asta pentru ca gradul de alcalinitate al apei a crescut de la opt la peste noua.
Autoritatile maghiare inca nu au comunicat oficial cu ce substante a fost contaminata Dunarea. Pentru mai multa siguranta, autoritatile noastre monitorizeaza strict situatia si sunt pregatite sa intervina in orice moment.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
La fiecare trei ore, probe din Dunare ajung in laborator. Aici se fac analize pentru a vedea daca indicatorii de calitate a apei sunt in parametri normali. Se monitorizeaza pH-ul fluviului Dunarea la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, unde momentan nu sunt probleme. Posibila unda de poluare s-ar putea sa ajunga la noi in data de 10 octombrie.
Din acel moment, autoritatile vor avea la dispozitie doar 40 de ore ca sa ia masuri de protectie. In primul rand, vor opri apa pentru populatie. Severin este singurul oras din tara in care alimentarea se face numai din Dunare.
Singurii care stau linstiti si isi vad de treaba, desi nu ar trebui, sunt pescarii. Specialistii spun ca nu putem evita unda de poluare, dar cred ca este esential sa ajunga intr-o concentratie cat mai mica.
Chiar si asa, este un accident cu bataie lunga, iar efectele se vor vedea in timp, iar adevarul nu are cum sa ne bucure. "Astazi s-a declarat ca noroiul contine si substante radioactive. Toate acestea vor trece prin lantul trofic, in fiintele din Dunare, inclusiv in pestele de acolo si, de asemenea, in plante si mai rau se va intampla daca apele Dunarii vor scadea ca volum", spune prof.dr. Gheorghe Mencinikopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Pe viitor, pentru siguranta populatiei, si plajele ar trebui monitorizate. Exista riscul sa fie contaminte cu aceasta pulbere de culoarea sangelui.