Operatiunile de curatare a deseurilor din Ungaria ar putea dura un an
Dupa catastrofa ecologica de luni, in Ungaria a inceput
o operatiune masiva de curatare. Autoritatile estimeaza ca vor avea nevoie de un an pentru a curata reziduurile chimice care au acoperit mai multe localitati.
Costurile vor ajunge la cateva zeci de milioane de dolari.
Patru persoane au murit si alte trei sunt in continuare date disparute dupa ce rezervorul unei fabrici de aluminiu a cedat. Mai bine de 120 de oameni au fost raniti.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Un peisaj dezolant pictat in rosu. Asta a ramas in cele sapte localitati din vestul Ungariei inundate de reziduurile chimice. Noroiul rosu a invadat casele, a dus la vale sute de masini si a culcat la pamant vegetatia.
Echipele de interventie au turnat peste 1.000 de tone de ipsos in albia raului Marcal, in speranta ca substanta toxica se va intari inainte sa ajunga in Dunare.
Operatiunile de curatare vor dura cel putin un an, iar autoritatile nu pot inca sa estimeze ce consecinte va avea acest dezastru asupra mediului. Deja, pe raul Marcal plutesc sute de pesti morti.
"Compania avea un plan pentru prevenirea accidentelor, care ii permitea sa stocheze intre 200.000 si 300.000 de metri cubi de deseuri. Cantitatea scursa se ridica insa la 700.000, 800.000 de metri cubi, asa ca ne intrebam cum a fost posibil sa mentioneze mai putin decat aveau de gand sa depoziteze", a declarat Zoltan Illes, secretar de stat al Mediului.
Compania producatoare de aluminiu a ignorat pericolul. Mai mult, patronul a sugerat ca, potrivit standardelor Uniunii Europene, noroiul rosu nu este considerat reziduu toxic. Aceasta afirmatie l-a infuriat pe ministrul de Interne maghiar.
"Ar trebui sa faca o baie inauntru si vedem dupa aceea", i-a sugerat el.