Porumbei de mii de euro si gaini care fac oua verzi, la o expozitie din Sebes. "Nu ma pot lasa de ei"


Ultimul update: Luni 30 Ianuarie 2017 07:17
Data publicarii: Vineri 27 Ianuarie 2017 19:26
Categorie: Stiri Sociale

Uriasul maghiar, gusatul englez, tobosarul sau porumbei voiajori pot fi admirati in aceste zile la o expozitie din Sebes, judetul Alba.

Printre sutele de porumbei se afla si unul care a reusit sa parcurga intr-o singura zi peste o mie de kilometri, din Berlin pana acasa. Aceste pasari ajung sa coste cateva mii de euro, in functie de performantele obtinute. La fel de impresionante sunt si rasele de gaini care sunt ingrijite nu pentru friptura, ci pentru frumusetea lor.

Sute de inaripate care mai de care mai frumoase si cu un penaj deosebit i-au cucerit pe vizitatori. Cele mai impresionante sunt exemplarele de porumbei voiajori care parcurg mii de kilometri si castiga premii, asa ca valoarea lor creste.

Crescator: "Este un porumbel de patru ani, in 2016 a venit de la un concurs de la Berlin, 1.125 de kilometri, lansat sambata dimineata. Nici 24 de ore de zbor. In strainatate s-ar putea sa fie mii sau zeci de mii de euro."

Ioan Pienaru, crescator de porumbei: "Un porumbel campion poate sa coste intre 2.000 si 5.000 de euro care face fond si marel fond. Trebuie tot timpul sezonului de zbor sa ii ingrijim, sa ii vitaminizam si graunte speciale."

Acest domn creste porumbei de aproape 50 de ani. Plateste mult pentru intretinerea lor, dar ii iubeste si nu se uita la bani.

Tiberiu Ordean, crescator de porumbei: "Ca orice sportiv au nevoie de o ingrijire speciala, masa, casa, rasa. Se aduna la 100 de euro cel putin."

Reporter: "Cat investiti pe luna in ingrijirea porumbeilor?"
Gunter Hendric, crescator de porumbei: "N-as putea sa zic, cel putin 500 de lei, da. Nu ma pot lasa de ei cat o sa traiesc si pot."

Vizitatorii au fost impresionati de frumusetea exemplarelor, iar copiii au admirat minute in sir exponatele unicat.

Barbat: "Sunt porumbei campioni pe care ii duce in alta tara si le da drumul si vin apoi acasa."

Altii au investit in cresterea gainilor. Dar aceste exemplare nu vor ajunge niciodata in farfurie. Sunt prea frumoase si valoroase.

Dan Popescu, crescator de gaini: "Exemplarele care se vad sunt intre 80 de lei si sume care pot depasi 100 de euro."

Printre rasele prezente la expozitie se numara si celebra Araucana din America de Sud si din Chile. Face oua de culoare verzuie, cautate pentru faptul ca au un continut foarte mic de colesteol.

VIDEO PROTVPLUS.RO