Pomii fructiferi, afectați de schimbările climatice. Măsurile luate de pomicultori
Prunii, merii și perii sunt pomii fructiferi preferați de cei care au livezi. Deși soiurile cultivate diferă de la o regiune la alta, merele și prunele au cea mai mare cerere, atât pentru consumul curent, cât și pentru zona industrială.
În această perioadă, clienții cumpără și puieți de cireși și caiși, ale căror fructe dau dulcețuri delicioase. Pomișorii sunt vânduți cu succes și în alte țări.
Pomicultor: „Aici avem o plantaţie de măr, a fost altoit în vara acestui an, sunt soiuri rezistente."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În aceste zile, în fermele de puieţi din ţară se fac altoiri, menite să crească rezistența soiurilor. În scurt timp, pomişorii vor ajunge în livezile clienţilor.
Adelina Venigh, pomicultor: „În ultimii ani, cererea pentru pomi fructiferi este foarte ridicată. Există o tendinţă de orientare spre specii care necesită o tehnologie de întreţinere mai uşoară, dar şi spre soiuri care sunt mai rezistente la boli. Mărul Florina este foarte rezistent şi necesită foarte puţine stropiri pe an."
Proprietarii unei pepiniere de lângă Târgu Jiu ştiu atât de bine ce soiuri preferă clienţii lor încât pot desena o hartă cu pomii cultivaţi în diverse zone ale ţării.
Lucian Becheanu, proprietar pepinieră: „În zona Gorjului, mărul prunul, părul, în zona Sucevei - prunul, gutuiul, nucul, iar în zona Constanței, a Olteniei, cireş vişin, piersic caise, fiecare om în funcţie de preferinţele lui."
Ca să aibă puieţi de calitate, au adus din Ungaria nu doar portaltoiul, ci şi personalul care să facă operaţiunea aşa cum trebuie.
Nicolae Becheanu, proprietar pepinieră: „Sunt de calitate foarte bună, lumea în ţară trebuie să respecte tratamentul pentru că pomul are boli ca şi omul. Îi aruncă pe dealuri, pe câmpuri şi nu îi stropeşte. Şi trebuie udaţi. De două ori pe săptămână, pentru că seva circula pe el în sus şi apoi începe uscăciunea de sus în jos şi se duce."
Un pomişor costă 12 lei, în afară de nucul altoit, care este un pic mai mult. Preţul, însă, poate scădeă pentru comenzi mari.
Lucia Popa, cultivatoare: „Am vreo şase cireşi. Toţi îi am de la doamna Venigh, nişte cireşe pietroase, bune.”
Reporter: „Vă aprovizionaţi de la pepinieră?”
Cultivatoare: „Da, da, sigur că da. Unde să mă duc?”
Specialiştii spun că schimbările climatice au dat peste cap unele specii de pomi. Tocmai de aceea, cultivatorii trebuie să îşi schimbe şi ei metodele de plantat.
Francesco Tommasi, specialist în pomicultură: „Multe specii au probleme, cum ar fi caisul, soiurile vechi sau soiurile comune, au probleme cu perioada de înflorit, deoarece, în perioada de înflorit, apar, în unele zone, îngheţuri târzii care îi afectează.”
De la pepinierele din Bihor, pomişorii pleacă în toate colţurile ţării dar şi peste hotare, în Ungaria, Germania sau Austria.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!