Schimbările climatice afectează și pomii fructiferi. „Preţul aproape că se va dubla”
Schimbările climatice bruște de la cald la rece au afectat pomii fructiferi din mai multe zone ale țării. Piersicii, caișii sau cireșii abia se umpluseră de flori, când au rămas fără ele.
Cel mai rău este în sud-estul țării, unde pomicultorii se tem să nu pățească la fel ca anul trecut când aproape 80 la sută din recoltă a fost total compromisă. Iar mai puține fructe înseamnă, fireste, prețuri mai mari.
Situația în Dobrogea
În Dobrogea, piersicii şi caişii tremură de frig. Livezile, umplute de flori şi culoare în urmă cu două săptămâni, când temperaturile au fost ridicate, sunt acum afectate de frigul din ultimele zile şi ploaia îngheţată.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„La temperaturi de minus un grad, piersica asta va îngheţa şi se va necroza înăuntru şi în final va cădea şi ea”, spune un horticultor.
„Pierderile sunt la cais, undeva la 100%, iar la piersic, de 70-80 la sută. Dacă vor rămâne ceva piersici, preţul aproape că se va dubla”, a explicat George Lămureanu, horticultor:
Proprietarii plantaţiilor se tem de experienţa anului trecut, când ploile îngheţate de la sfârşitul lui martie, au distrus producţia de piersici şi caise în proporţie de 80 la sută. Aşa că acum fac tot ce pot să îşi salveze livezile.
Horticultorii din Dobrogea au încercat să-şi protejeze plantaţiile cu ajutorul fumului, însă ploile din ultima vreme au stins şi ultimele focuri aprinse în jurul livezilor.
Situația în Buzău
În Buzău, cireşii au fost grav afectaţi.
„Soiurile timpurii au fost afectate de temperaturile sub 0 grade, de la începutul lunii aprilie, când au fost până la -2, -4 grade, chiar s-a ajuns până la 70 la sută”, a explicat Petre Grivu, director Stațiunea Pomicolă Istrița - Buzău.
Situația în Maramureș
Cu aceleaşi probleme se confruntă şi pomicultorii din Maramureş.
Familia Balint din localitatea Berchez are 30 de hectare de pruni, meri, persici şi caişi. Ultimele două specii nu dau deloc roade.
„Dacă continuă tot aşa s-ar putea să nu fie deloc. Diferenţele mari de temepratură ziua-noaptea. Sunt la al treilea an şi anul trecut a fost undeva la 25 kg pe copac şi anul acesta s-ar putea deloc”, povestește Alexandru Balint, proprietar livadă.
Situația în Arad
Nici în vestul ţării nu e mai bine. În Arad, Ciprian a stat de veghe în nopţile reci şi a aprins focul, printre pomii fructiferi.
„În zona noastră de vest, producţia caisului a fost afectată undeva cu 70 la sută datorită fumului care s-a făcut în perioada îngheţului. În această livadă, am reuşit să salvăm undeva la 30 la sută din producţia de anul acesta la cais şi la piersic este diminuată, cam undeva la 40 la sută. O să fie o producţie mai slabă”, spune Ciprian Don, fermier.
Asta înseamnă că preţurile vor fi mai mari, când se vor coace fructele şi vor ajunge pe tarabe.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!