Planta pe care tot mai mulți români o vor în casă de Crăciun. Ce simbolizează ”Steaua Crăciunului”

Dată publicare: 09-12-2017 20:29
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Vin zile pline de feerie, în care toate casele sunt primenite, şi decorate. Un simbol al acestei perioade este şi ''Steaua Crăciunului'' sau ''Crăciunița''.

Splendida floare care îşi schimbă frunzele în roşu sângeriu se vinde în zeci de mii de exemplare. Nu o să greşiţi niciodată dacă în lipsa de inspiraţie o faceţi cadou.

Serele din Arad sunt pline în această perioadă de Crăciunițe de un roşu aprins. Numai de aici, vor pleca spre pieţele din toată ţara 25.000 de ghivece. Denumită şi Steaua Crăciunului, planta se vinde en-gros cu 10 lei.

Cultivator: "Dacă le place locul unde este aşezată, rămâne roşie până în primăvară. Primăvara se poate pune într-un ghiveci mai mare, se tunde prin mai-iunie şi dacă tundem lăstarii se vor înroşi în toamnă, aproape de Crăciun."

Despre Crăciunițe se spune că erau ofrandele pe care călugării mexicani le aşezau în fata altarelor iar frunzele lor se înroşeau pentru că erau atinse de Dumnezeu. În timp, Steaua Crăciunului a ajuns peste tot în lume.

Cumpărător: "Am cumpărat-o pentru nevastă-mea să o aibă de sărbători. În fiecare an o cumpăr. E o floare frumoasă, ne aduce aminte de naşterea Domnului."

Cumpărător: "50 de ghivece cumpăr pentru hotel, pentru ornare cofetărie, restaurant, hol, recepţie. Dau un aspect de sărbătoare în ajunul sărbătorilor."

Ca să se bucure de ea cât mai mult, cei care cumpără această floare trebuie să o ferească de frig şi să o ţină la lumină. Planta are nevoie şi de multă apă.

Cultivator: "Crăciuniţa, alături de brad, este un simbol al Crăciunului în vestul Europei şi noi am împrumutat acest obicei."

În pieţe, Crăciunițele costă acum între 8 şi 25 de lei.

Floarea Crăciunului îşi are originea în America Centrală. Primii care au cultivat-o au fost aztecii. Erau convinşi că scade febra. Între timp a căpătat un rol mult mai important.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO