Piețele românești abundă de intermediari care vând produse cumpărate din depozite
În pieţele din România, mulţi dintre cei care vând legume sunt de fapt intermediari care cumpără marfa din depozite.
Fenomenul, cunoscut de multă vreme, s-a extins în toată ţara, pentru că autorităţile nu îi verifică şi nu îi amendează pe falşii producători.
La Constanţa, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au mers pe urmele legumelor vândute în pieţe şi au descoperit că multe dintre terenurile despre care vânzătorii susţineau că le lucrează erau pline de buruieni.
Cei de la Protecţia Consumatorului au mers la fermă din localitatea Lumina - judeţul Constanţa - după ce proprietarul a fost găsit într-o piaţă din oraş în timp ce vindea legume despre care susţinea că sunt cultivate acolo.
În realitate, marfa provenea din depozite. Dovadă şi faptul că în locul unor solarii - în care să fie cultivate legumele - comisarii au găsit un teren plin de bălării.
Cazul nu este singurul descoperit de comisarii de la Protecţia Consumatorului. Şi gospodăria unui alt comerciant care susţinea, în piaţă, că are nenumărate legume arată la fel.
Pentru că nu au putut să demonstreze că legumele pe care le vindeau în pieţe sunt produse de ei - comercianţii au fost amendaţi cu 5000 de lei fiecare.
Comisarii de la Protecţia Consumatorului susţin că în pieţele din Constanţa doar jumătate dintre cei care vând legume sunt producători, iar restul sunt intermediari.
În cea mai mare piaţă de legume şi fructe din Constanţa cei mai mulţi dintre vânzători au atestat de producător. Asta înseamnă că produsele pe care ei le au pe tarabă provin din cultură proprie. În realitate însă mai bine de jumătate sunt din import.
Horia Constantinescu, CJPC Constanţa: "Mare parte dintre cei care ipotetic ar trebui să cultive s-au transformat în achizitor de legume fructe şi le trec cu tupeu în carnetul de producător, precizând că vând produse româneşti caşi cum le-ar fi muncit ei."
În România, atestatul de producător se obţine prea uşor - susţin adevăraţii fermeri.
"Art. 4 din Legea nr. 145/2014 - Atestatul de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la dată solicitării. Documentul se eliberează, la cerere, persoanelor fizice, după ce autorităţile verifică, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât şi pe baza celor din teren, dacă există suprafeţele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător"
Oricine deţine o suprafaţă de teren agricol, îl poate primi. Este însă sarcina primăriilor să verice dacă pământul este şi lucrat - dar acest lucru nu se prea întâmplă.
Primarul din Lumina, unde comisarii de la Protecţia Consumatorului au găsit nereguli ridică din umeri când trebuie să explice când i-a verificat ultima oară pe aşa-zişii producători.
Ioan Român, primar Lumina: "El este producătoruldin spate. Da el este unul dintre producătorii de la noi. Dumnealui vinde legume din import. Eu ştiu ce vinde !!! Chiar n-am de unde să ştiu."
Potrivit legii, în pieţe - producătorii ar trebui să fie delimitaţi de intermediari. Responsabili pentru identificarea falşilor producători sunt cei de la direcţiile agricole - care trebuie să organizeze controale periodic.
Sursa: Pro TV
Etichete: productie, protectia consumatorului, piete, fruncte,
Dată publicare:
16-10-2017 22:30