Pictorul Adrian Ghenie va dona o lucrare pentru achizitionarea "Cuminteniei Pamantului". Cat a strans Ministerul in 5 luni


Ultimul update: Sambata 20 August 2016 07:03
Data publicarii: Miercuri 17 August 2016 18:28
Categorie: Stiri Sociale

Mostenitorii "Cuminteniei Pamantului" ar putea actiona in judecata statul roman daca pe 31 octombrie nu vor primi suma oferita de guvern - 11 milioane de euro, 5 din buget si 6 din donatii publice.

Pana acum s-au adunat doar 560.000 de euro. Un ajutor important ar putea veni insa pe ultima suta de metri. Cel mai bine vandut pictor roman, Adrian Ghenie, va dona o lucrare de-a sa pentru achizitionarea sculpturii lui Brancusi.

In 5 luni, ministerul a reusit sa stranga putin peste jumatate de euro din donatii publice, pentru achizitionarea sculpturii lui Brancusi. Data limita de colectare a donatiilor este 30 septembrie, dar guvernul va mai avea inca o luna la dispozitie pentru a incheia contractul cu mostenitorii. Daca pana la 31 octombrie, acestia nu vor primi 11 milioane de euro, cazul ar putea ajunge in instanta.

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor Cuminteniei: "Statul roman trebuia sa se gandeasca foarte bine atunci cand a facut publica suma de 11 milioane de euro, ca daca nu va face aceasta plata va produce prejudicii proprietarilor, intrucat proprietarii acum nu ar putea sa mai pretinda o suma mai mare. Proprietarii au mai multe posibilitati - una dintre ele ar fi sa dea in judecata statul roman, in sensul in care instanta de judecata sa oblige statul sa faca plata sumei de 11 milioane de euro."

Sculptura lui Brancusi a apartinut familiei Romascu, iar in anii '50 a ajuns in posesia statului comunist. Dupa ani intregi de procese, mostenitorii au castigat-o in instanta, insa au primit-o modificata. Cat s-a aflat in custodia statului, piciorul i-a fost spart si refacut, iar sculpturii i s-a adaugat un soclu masiv - ceea ce, spun specialistii, i-a scazut valoarea.

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor Cuminteniei: "Proprietarii se pot gandi si la obligarea statului roman la plata de despagubiri, atat fata de deteriorarile care au fost aduse sculpturii in perioada trecuta, cat si fata de modul in care s-a gestional din partea statului roman negociere cu proprietarii."

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Culturii nu iau deocamdata in calcul situatia in care nu se vor strange banii.

"Este prematur sa ne imaginam scenarii, atata timp ca Ministerul Culturii este implicat intr-o serie de actiuni de anvergura pentru strangerea sumei necesare. Ne mentinem tonul optimist."

Mai mult, oficialii anunta implicarea pictorului Adrian Ghenie in campania de strangere de fonduri. Artistul va dona una dintre lucrarile sale, dar deocamdata nu a fost facut public pretul ei. Cea mai scumpa lucrare vanduta de Ghenie, The sunflowers in 1937, a fost adjudecata cu aproape 4 milioane de euro.

 

Cumintenia Pamantului, pazita de jandarmi inarmati. Unde a fost mutata sculptura evaluata la 11 milioane de euro
Cumintenia Pamantului, pazita de jandarmi inarmati. Unde a fost mutata sculptura evaluata la 11 milioane de euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ştefan Popa Popa’s
Declarații controversate ale lui Ştefan Popa Popa’s: "Au venit toate ciurucurile din Oltenia"
Georgiana, o tânără de 24 de ani diagnosticată cu cancer, are nevoie de ajutor
Studiu despre obiectele nefolosite. Românii păstrează în medie 5 produse, în loc să le arunce
Povestea arădeanului care şi-a transformat casa într-o lume de poveste
Vieți distruse în accidente în care n-au avut nicio vină. Așteaptă cu anii despăgubirile
O acțiune a pompierilor a atras zeci de curioși: "De pe Facebook am aflat"
arta urbana
Locurile din București unde puteți admira arta urbană, realizată de artiști de renume
Fermierii din România renunță să mai cultive pepeni. Învinși de vreme și de samsari
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Cum va fi anul 2019, potrivit credinței populare
Răzvan Cuc, vizită la miezul nopții pe Podul Constanța din Capitală. Ce a descoperit
Sfântul Ilie 2019, tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci în această zi
Elevii care au făcut un clip viral despre ministrul Andronescu: ”Nu a fost o ofensă”