"Brancusi e al meu": cum puteti dona pentru Cumintenia Pamantului. Pana acum, s-au strans doar 50.000 de euro

Dată publicare: 19-05-2016 19:15
Dată actualizare: 22-05-2016 07:09


Brancusi e al meu: cum puteti dona pentru Cuminten...
Brancusi e al meu: cum puteti dona pentru Cuminten...

Guvernul Romaniei si Ministerul Culturii au lansat joi campania nationala pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului prin subscriptie publica.

Mai multe personalitatati ale lumii culturale, printre care Andrei Plesu, Victor Rebengiuc sau Oana Pellea, dar si sportivi sau cantareti, apar in videoclipuri de promovare a campaniei si le transmit romanilor sa doneze. Pe langa cele 5.000.000 de euro pe care le pune la dispozitie, Guvernul trebuie sa adune 6.000.000 din donatii pana pe 30 septembrie.

"Brancusi e al meu", asa se numeste campania demarata de autoritati pentru a cumpara "Cumintenia Pamantului."

Andrei Plesu: "Nu-mi pot imagina o tara care sa aiba ocazia sa achizitioneze un produs al geniului local. Nu e cazul sa ezitam, ci sa ne gandim ca ar fi bine sa ne onoram pe noi insine, onorandu-l pe el. Ia-ti tara si valorile ei in proprietate. Brancusi e al tau si al meu."

Andrei Plesu este doar una dintre cele 20 de persoane publice care au acceptat sa apara in campania Guvernului pentru sustinerea subscriptiei publice. Mesajul principal este ca oamenii sa se implice in achizitionarea bunurilor nationale.

Si premierul Dacian Ciolos a postat un mesaj pe pagina sa de facebook.

Dacian Ciolos, prim-ministrul Romaniei: "Brancusi este si al meu, asa cum este si al vostru, al nostru, al tuturor, dar acest al nostru, al tuturor, trece prin asumarea noastra personala, a fiecaruia dintre noi. Va invit asadar pe toti sa participati la acest proces de subcriptie publica, pe fiecare dupa cat ne permit resursele pe care le avem la dispozitie."

Donatiile se pot face pe site-ul brancusiealmeu.ro, prin transfer bancar sau prin numerar la sucursalele bancilor partenere. Ca sa se stranga suma de 6.000.000 de euro, romanii ar trebui sa doneze aproximativ 35.000 de euro pe zi. Deocamdata, ritmul este mult in urma. Conturile au fost deschide de mai bine de 30 de zile, iar pana acum s-au strans aproximativ 50.000 de euro.

In cazul in care nu va fi atins obiectivul, fiecare donatie va fi inapoiata.

Cumintenia Pamantului a fost pusa in vanzare in septembrie 2014 de catre mostenitorii familiei Romascu. Pe atunci, acestia cereau 20.000.000 de euro, iar dupa un an si jumatate de negocieri au acceptat oferta Guvernului, de 11.000.000 de euro.

Sculptura a fost realizata de Brancusi in 1907 si face parte din tezaurul national, motiv pentru care, indiferent de proprietar, nu va putea parasi teritoriul Romaniei. 


VIDEO PROTVPLUS.RO