Peștele oceanic, în preferințele românilor. Care este cea mai apreciată specie
După ce a fost pus mult timp în coada listei de cumpărături, peştele oceanic ocupă în prezent primele două locuri în topul preferinţelor românilor.
Peste 55.000 de tone de macrou, una dintre cele mai ieftine specii, şi de somon, printre cele mai scumpe, au intrat în ţară şi apoi în meniurile noastre în 2017. Faţă de acum 30 de ani, când peştele oceanic era considerat mâncarea săracului, astăzi, cumpărătorii îşi selectează atent sursele. Vor hering, cod şi ton sălbatic.
Din apele reci ale Oceanului Arctic, pescadoarele scot cantităţi uriaşe de peşte. Controlul este strict pentru a păstra echilibrul fragil al unei resurse care înseamnă, în bani, aproape 4 miliarde de dolari pe an.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
O parte din această captură e congelată rapid, chiar pe vapor, în apă sărată. Tot mai multe transporturi cargo ajung în România, la peste 8.000 de kilometri distanţă.
Valoarea importurilor de peşte congelat a crescut, în ultimii 3 ani, cu 23 la sută, de la 52 de milioane de euro în 2017 la 64 de milioane de euro în 2017. Considerat acum 3 decenii materia primă a celor cu resurse puţine, peştele oceanic a revenit treptat în preferinţele românilor.
Pe primul loc la vânzări de peste oceanic este macroul. Pe locul al doilea, somonul, iar tonul a ieşit din conservă şi se regăseşte în feluri de mâncare complexe.
Medicii spun că un peşte îngheţat nu pierde din nutrienţi, dacă sunt respectate condiţiile de frig.
Dr. Damian Şerban, nutriţionist: "Congelarea este o metodă foarte sigură de conservare. Reducând temperatura la -30, -40 de grade ai oprit practic orice activitate enzimatică. Atunci când dezgheţi peştele, structură este identică cu cea a produsului crud."
Ksenia Gorovaya, reprezentant al Institutului Alaska: "Tot peştele şi toate fructele de mare din Alaska sunt sălbatice. Mediul lor sunt mările şi oceanele aflate departe de zonele instabile ecologic."
Peştii sălbatici sunt mai bogaţi în grăsimi sănătoase, calciu, fier, potasiu, seleniu şi tot spectrul de vitamine, decât cei de crescatorie hrăniţi suplimentar ca să se îngraşe mai repede. Şi, paradoxal, scoşi direct din ocean, rămân la un preţ accesibil.
Don Mariano: "Întotdeauna este loc, mai ales că România are numai 10 la sută din necesarul de peşte. Macroul, care este cel mai consumat peste, este sub preţul cărnii de pasăre. Șprotul şi hamsia, la fel; heringul, la fel. Apropo de cum e bine să mănânci, ponderat şi cu blândeţe, trebuie să şi pescuieşti cu blândeţe."
Efectivele unor specii de ton roşu şi cod sunt în scădere, ceea ce justifică preţul din magazinele noastre- până la 100 de lei pe kilogram.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!