Peste o suta de ONG-uri cer interzicerea totala a fumatului in spatii publice inchise
Peste 100 de ONG-uri au initiat Coalitia "Romania respira", care sustine interzicerea totala a fumatului in spatii publice inchise, in parcuri si in locuri unde se practica sportul.
Asta in conditiile in care, in prezent, comportamentul unui grup restrans are prioritate in fata drepturilor majoritatii.
Initiatorii Coalitiei "Romania respira" - organizatii neguvernamentale din domeniul tineretului, al protectiei copilului si sanatatii, profesionisti din domeniul medical si academic, personalitati publice si lideri de opinie - arata, intr-un comunicat de presa transmis miercuri agentiei MEDIAFAX, ca scopul initiativei civice este "protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, precum si prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei, cu o atentie speciala acordata tinerilor".
Demersul este sustinut si de ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela Szabo.
Coalitia a lansat si un manifest, in care arata ca Romania este, in prezent, detinatoarea unor recorduri negative in ceea ce priveste protejarea fata de fumul de tutun in spatiile publice.
"Din pacate, acest lucru nu se asociaza cu beneficii, ci cu boli ale adultilor si copiilor romani. Principalele cauze de deces din Romania sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60 la suta dintre decesele anuale, fata de 48 la suta media Comunitatii Europene), cancerul (la barbati, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei, acest tip de cancer este in continua crestere) si bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80 la suta din cazurile de bronhopneumopatie obstructiva cronica - BPOC). Nu exista absolut niciun dubiu ca fumul de tigara este extrem de nociv, cauzand imbolnavirea si decesul prematur al celor care il inhaleaza, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulti si copii", se arata in manifest.
Reprezentantii Coalitiei sustin ca actuala situatie incalca atat principiul constitutional al ocrotirii sanatatii, cat si obligatiile asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene.
"Legislatiile tarilor europene prevad deja masuri stricte de interzicere a consumului de tutun in spatiile publice inchise, inclusiv in tari in care fumatul era considerat emblematic: Turcia, Irlanda, Italia. Chiar si vecinii nostri unguri, bulgari, sarbi si ucraineni au interzis fumatul in aceste spații, demonstrand ca si aceasta parte a Europei poate adopta masuri ferme de protectie a sanatatii populatiei proprii", au scris initiatorii Coalitiei in manifest.
Coalitia "Romania respira" sustine ca legislatia romaneasca in domeniu are o redactare deficienta si o aplicare insuficienta, astfel incat s-a ajuns in situatia in care o majoritate covarsitoare a populatiei, fumatori si nefumatori, trebuie fie sa suporte efectul nociv al fumatului in spatii destinate alimentatiei si relaxarii, fie sa nu aiba acces in astfel de spatii, fiind incalcat sistematic dreptul la ocrotirea sanatatii si la libertatea de miscare.
"In conditiile in care in Romania peste 73 la suta dintre adulti nu fumeaza si o buna parte dintre ei sufera si mor prematur din cauza unor boli cauzate de fumat, se impune o lege protectiva fata de expunerea la fum de tutun. Cerem Parlamentului, Guvernului si Presedintiei sa sprijine acest demers de sanatate publica de o importanta vitala pentru viitorul nostru si al tinerei generatii si sa redam impreuna Romaniei imaginea «clara» pe care o merita", a declarat Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Coalitia solicita Parlamentului, Guvernului, Presedintiei respectarea drepturilor constitutionale la sanatate, loc de munca sanatos si libertatea de miscare prin asigurarea protectiei celor expusi la fumul de tigara, indiferent de statutul lor de fumatori sau nefumatori si eliminarea discriminarii actuale in care comportamentul unui grup restrans are prioritate in fata drepturilor legitime ale majoritatii.
De asemenea, Coalitia solicita desfiintarea conditiei de cetateni de categoria a doua, in care intra, de facto, nefumatorii precum si fumatorii care nu doresc sa sufere consecintele fumului de tigara in spatiile publice si adoptarea de urgenta a unor prevederi legale prin care fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice inchise, la locul de munca, in parcuri, pe plaje, precum si in locurile de joaca pentru copii si spatiile in care se practica sportul, indiferent daca sunt in spatii inchise sau deschise.
Initiatorii acestui demers de modificare a legii privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt Tamara Ciofu, deputat de Botoșani, Aurelia Cristea, deputat de Cluj, si Cristina Nichita, deputat de Iasi, propunerea fiind sustinuta si de peste o suta de parlamentari.
Proiectul de lege privind interzicerea fumatului in institutiile publice, adoptat de Senat, nu stopeaza complet fumatul in spatiile inchise, fiind necesar ca interdictia sa fie extinsa si la baruri, cluburi, restaurante si spatii de joaca, declara recent deputatul Aurelia Cristea.
Ea preciza ca initiativa legislativa prevede interzicerea completa a fumatului in spatiile autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, ale institutiilor si unitatilor de invatamant, precum si in unitatile sanitare, de stat si private.
"Este foarte important ca Senatul Romaniei a facut acest prim pas in interzicerea completa a fumatului in institutiile publice. Consider insa ca interzicerea completa a fumatului trebuie extinsa si la baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante si in alte unitati de alimentatie publica, nu doar in institutiile publice, modificare sustinuta de societatea civila prin numeroase petitii, dezbaterea si consultarea publica organizata la Cluj intarind acest demers. Nu putem avea 'jumatati de masura' cand vine vorba de sanatatea copiilor nostri", sustinea Aurelia Cristea.
Ea propunea ca prin proiectul legislativ pentru modificarea si completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun sa se interzica complet fumatul si in spatiile de joaca pentru copii, in spatiile inchise de la locul de munca si in mijloacele de transport in comun.
Deputatul a mai inclus in propunerea legislativa "interzicerea comercializarii cu amanuntul a produselor din tutun in spitale si in unitati de invatamant si la o distanta mai mica de 250 metri fata de orice punct de acces in spitale si unitati de invatamant", precum si infiintarea unei "linii telefonice de sesizare, creata de ANPC, in care se pot sesiza contraventiile determinate de incalcarea legii".
Aurelia Cristea arata ca modificarea Legii 349/2002 trebuie sustinuta sub forma sa integrala, avand in vedere ca "este in interesul intregii societati ca tanara generatie sa creasca intr-un mediu mai sanatos, iar Romania sa se alinieze standardelor europene in privinta prevenirii si combaterii efectelor consumului produselor din tutun si a fumatului pasiv".
Propunerea legislativa pentru modificarea Legii privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost votata, in 18 martie, de senatori cu 86 de voturi "pentru", 30 de "impotriva" si opt abtineri.
De altfel, legea a determinat, atunci, discutii contradictorii in plenul Senat. Retrimisa la Comisia de sanatate, senatorii au decis, pe 10 martie, sa pastreze proiectul fara amendamente, in sensul interzicerii totale a fumatului in spatiile publice.