OMS: Dati muzica mai incet! Avertisment pentru 1 miliard de tineri care risca sa isi piarda auzul din cauza castilor


Ultimul update: Duminica 29 Martie 2015 04:42
Data publicarii: Joi 26 Martie 2015 18:30
Categorie: Stiri Sociale

Dati muzica mai incet. O spun expertii ''Organizatiei Mondiale a Sanatatii'', care avertizeaza ca peste un miliard de tineri, din intreaga lume, risca sa isi piarda auzul.

Si asta pentru stau ore in sir cu castile pe urechi. La fel de periculoase sunt potrivit masuratorilor si boxele din cluburi sau zgomotele din marile orase.

Roxana petrece ore intregi cu muzica data la maximum. Recunoaste ca uneori nu-si da seama ce se petrece in jur.

"O data era sa dea masina peste mine din cauza ca aveam castile puse la urechi si n-am auzit", a spus Roxana.

Si nu e singurul pericol la care se supun adolescentii. Medicii atrag atentia ca acest obicei periculos le poate afecta iremediabil auzul.

"De fiecare data cand ma duc la liceu pun castile si imi pun muzica...", spun un elev.

"E un zgomot inadmisibil pentru o ureche de copil, adult. Cred ca este peste 100 de decibeli. In casti se aude mai tare pentru faptul ca e mai aproape de nervul auditiv, ceea ce poate provoca daune mult mai grave", spune un medic ORL.

Simptomele care ar trebui sa va dea de gandit sunt un tiuit incontinuu si mai apoi scaderea auzului. Netratate, aceste afectiuni pot distruge grav urechea interna.

"Sa nu asculte mai mult de o ora pe zi la acest nivel, practic sub 85 de decibeli ar fi un nivel acceptabil", spune Victor Olsavsky, reprezentant OMS.

De departe, insa, cei mai vulnerabili sunt clientii cluburilor, unde sunetul depaseste adesea 120 de decibeli. Organizatia Mondiala a Sanatatii ne sfatuieste sa ascultam muzica cel mult o ora pe zi si sa dam volumul pana la 60%.

Tinerii isi pot da seama si singuri cand incep sa-si puna sanatatea in pericol. Ii ajuta si aplicatiile pentru telefon, care masoara volumul sunetului. Sa vedem cum functioneaza: dam drumul la muzica, pornim aplicatia, care ne arata peste 80 de decibeli. Asta inseamna ca ar trebui sa reducem putin volumul ca sa ne protejam auzul.

VIDEO PROTVPLUS.RO