Pericolul ascuns din pastele de dinti si cosmeticele pentru copii. La ce trebuie sa fiti atenti cand cititi etichetele
Aveti grija de unde cumparati produsele de igiena pentru copii. Un control al Ministerului Sanatatii a scos la iveala nereguli la unele tipuri de pasta de dinti si la anumite produse de machiaj.
Pare greu de crezut ca o fetita de 5 ani isi da cu fard, dar piata este plina de oferte, asa-zis special concepute, pentru domnisoarele care vor sa-si imite mamele. Din pacate, unele sunt foarte nocive.
Desi ingredientele nu sunt mentionate pe ambalaj, unii comercianti recomanda fardurile pentru copii, "ca sa se joace".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fetitele sunt atrase de jucariile care le ajuta sa-si imite mamele, dar, atentie, multe dintre ele sunt periculoase. Produsele de proasta calitate pot contine plumb si cadmiu.
Ministerul Sanatatii a facut controale in astfel de locuri, iar neregulile depistate ar ingrozi orice parinte.
Mii de produse au fost verificate si in urma analizelor de laborator s-a constatat ca foarte multe substante alergene din compozitia de parfurmare lipseau de pe eticheta, iar unele substante nici macar nu figurau in nomenclatorul international al ingredientelor cosmetice, adica nu aveau ce sa caute in farduri. Tocmai de aceea aproape 5.000 de produse au fost oprite de la comercializare.
Olga Simionescu, medic dermatolog: "Pielea copiilor este foarte sensibila, predispusa la dermatita atopica. Pe piele bebelusisui sau cosmeticele, sau pe pielea copiilor mici, a prescolarilor, poate face ravagii."
Mama unei fetite: "Sunt parabenii care sunt periculosi, nici forma nu imi inspira nimic. Dar nici daca as sti ca sunt de calitate nu as lasa-o sa se machieze. Nu cred ca e o idee buna."
Probleme au fost si la pasta de dinti. In cazul copiilor, trebuie verificata cu atentie cantitatea de fluor.
Oana Grigore, Ministerul Sanatatii: "Fluorul pe eticheta trebuie sa fie mentionat separat, un continut de fluor de 0,15 la suta. Plumbul este interzis."
Si nu sunt singurele nereguli. Anul trecut, in tara noastra au fost depistate rujuri care contineau citostatice si ingrediente intalnite in medicamentele pentru boli neurologice.