Cifrele care arata o Romanie cu zambet bolnav. Folosesc un tub de pasta de dinti pe an si pastreaza o periuta si doi ani

Ultima actualizare: 23-03-2014 07:28

Avem o generatie tanara cu un zambet bolnav. 4 din 10 copii au carii pe dintii definitivi si majoritatea sunt netratate.

Adevarul neplacut este scos la iveala de un studiu recent, dar si de o realitate in care parintii, in lipsa de bani si educatie, nu isi duc fetitele si baietii la stomatolog. Situatia cea mai complicata este la tara. Acolo nu exista cabinete iar igiena dintilor este neglijata.

Andrei are 8 ani iar dintii lui sunt deja plini de carii. Copilul are dureri si sunt zile in care nici macar nu se poate odihni. Nu ar fi ajuns in aceasta situatie daca s-ar fi spalat pe dinti de doua pe zi, asa cum recomanda dentistii.

Iata cum explica senin mama lui comportamentul baiatului: "Nu uita daca vede baia deschisa si vede pasta de dinti la baie, se spala. De spalat se spala, mai rar."

Elena are doi copii si recunoaste ca nici unul dintre ei nu e prieten cu pasta de dinti. "Arata la nenea cum te speli pe dinti! Hai Adi! Baga si mai inauntru si la masele. Nu apasa tare tare ca dor dintii!"

Aflata in grija bunicii impreuna cu sora ei, Andreea recunoaste ca foloseste periuta de dinti rar. "Am mancat multe dulciuri", recunoaste ea.

"Se spala cand isi aduc aminte, cateodata da, cate cinci ori nu. Asta e..ca nu e nici mama langa ei, eu cand imi aduc aminte, mai ales pe timpul nostru, noi nu ne-am spalat, eu am ajuns cu dantura la pamanat" povesteste bunica.

Si din pacate se pare ca generatia tanara are toate sansele sa ii ajunga din urma. Rezultatele celui mai nou studiu realizat in scolile din 7 orase arata ca 75% dintre copiii de pana in 13 ani au carii pe dintii temporari. 4 din 10 copii au carii pe dintii definitivi, in vreme ce aproape 90% dintre acestea sunt netratate.

Statisticile arata in continuare o Romanie cu zambet bolnav: 80% dintre romani au probleme dentare. Asta si pentru ca in medie, anual, romanii folosesc un tub de pasta de dinti iar aceeasi periuta este folosita si 2 ani. Iar la tara, sunt oameni care o schimba o data la 10 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO