Perchezitii corporale si ghiozdane verificate. Masura luata pentru a reduce incidentele din scoli
Anul scolar aduce reguli noi, cel putin pentru unitatile de invatamant din Capitala. Dupa numarul mare de incidente violente inregistrate in scoli sau in apropierea lor, oficialii au inasprit regulamentele de ordine interioara.
Astfel, copiii ar putea fi controlati in genti sau ghiozdane, iar in cazul in care exista suspiciuni deosebite, se poate ajunge si la perchezitii corporale. Totul, in limita legii si a decentei.
Iata ce prevede regulamentul stabilit de Inspectoratul Scolar General din Bucuresti:
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
''Conducerea scolii este autorizata in orice moment sa le solicite elevilor sa-si goleasca gentile si hainele, iar atunci cand exista suspiciuni intemeiate, poate recurge la perchezitie''.
De asemenea, articolul 6, denumit "Intimitati indezirabile", prevede urmatoarele:
6.1 Elevii nu se vor atinge unii pe ceilalti in mod nejustificat, ci se vor comporta in conformitate cu normele comportamentale uzuale.
6.2 Atunci cand un elev se simte amenintat ori hartuit datorita unei limitari a intimitatii sale (din partea colegilor ori a personalului, ori a altor persoane din scoala), pe care elevul o considera indezirabila, acesta se poate adresa dirigintelui, psihologului scolar ori unei alte persoane de incredere din scoala. Numele acestor persoane vor fi publicate in regulamentul de ordine interioara al scolii din fiecare an scolar.
6.3 Reglementarea plangerilor este in responsabilitatea conducerii scolii si a inspectoratului scolar.
Regulamentul stabilit de Inspectoratul Scolar General din Bucuresti poate fi descarcat de la finalul acestui articol.
Pentru ca perchezitiile se pot face doar in baza unui mandat de catre politisti sau jandarmi, vorbim de fapt de un control corporal sumar la care pot recurge profesorii in cazurile in care suspecteaza ca elevii au asupra lor obiecte interzise in scoala.
Regulile au fost impuse pentru inceput in Capitala, dar orice inspectorat din tara poate urma acest model. In Bucuresti, spre exemplu, sunt 20 de unitati de invatamant pe care autoritatile le considera cu grad ridicat de risc, iar acestea vor fi primele monitorizate de politisti si jandarmi.
Masura controlului corporal este doar una dintre normele noi care fac parte din noul regulament de ordine interioara.
Alte masuri disciplinare care se regasesc si in vechile regulamente dau dreptul profesorilor, in functie de abateri, sa elimine elevii de la ore si sa-i oblige sa munceasca in folosul scolii.
Aceste masuri au fost luate dupa numarul mare de incidente violente inregistrate in scoli: 5.000 din care aproape jumatate au fost considerate infractiuni grave.
Chiar daca legea nu prevede ca minorii sa fie anchetati, inspectoratele vor fi obligate sa puna la dispozitia Politiei anumite informatii, despre posibilele infractiuni comise de ei.
Legea ramane insa clara: pana la 14 ani, copilul nu raspunde penal, dar intra in vizorul autoritatilor, intre 14 si 18 ani poate fi trimis la o scoala de corectie, iar dupa majorat e supus legii ca orice adult.