Pensionarii care n-au putut ajunge la mare și-au luat costumele de baie și au mers în parc
A fost încă o zi caniculară, cu 36 de grade la umbră, în sudul și estul țării. În orașele mari, pereții încinși au făcut statul în casă de nesuportat pentru pensionarii aflați la sute de kilometri și mii de lei distanță de mare și munte.
Așa că mulți dintre ei și-au luat costumele de baie și au mers în parcurile unde se poate face plajă pe iarbă.
În lipsă de alte soluții s-au răcorit la aspersoare sau cu ajutorul unor dispozitive adaptate: spray-uri de udat florile ori recipiente de curățat geamurile.
Deosebit de gospodar, un domn merge singur la plajă: poartă voinicește în spinare o sacoșă cu patru sticle de apă și alte două bagaje.
Bărbat: O pernuță, o mușama, să pun salteaua să nu se murdărească.
Reporter: Chiar e o mușama?
Bărbat: Da!
Reporter: Dar luați masa aici, luați prânzul?
Bărbat: Nu. Pun salteaua pe ea, că să nu se murdărească.
Zona de plajă pe iarbă din Parcul Tineretului este punctul de întâlnire pentru orășenii pensionari, care rămân cu nepoții atunci când le pleacă în concediu copiii.
Doamnele au pus în pet apă curată cu un strop de sare... și așteaptă, de la Casa de pensii, un bilet la balnear în Mangalia sau la nămol, la Techirghiol. Și pensionarii care muncesc visează o baie în valuri.
Într-o zona ferită a plajei ecologice sunt și dușuri cu acces gratuit. Cei care nu vor să stea la coadă ca să se răcorească sau vor un spectacol similar cu al fântânilor arteziene vin direct la aspersoare... sau la găurile din furtunul care le alimentează. Nu se supără nimeni, iar efectul e foarte plăcut!
Și în Parcul Titan s-au adunat bucureșteni care-și permit numai un city break... la câteva sute de metri de bloc. Lacul e plin cu lebede grațioase, în care oamenii prind bronz cu mânecuțe.
Soarele e la fel ca la mare: puternic. Și neprietenos, dacă nu ne păzim pielea. În special în asemenea zile fierbinți, radiațiile ne fac să îmbătrânim accelerat.
Viviana Iordache, dermatolog: ”Circulă o grămadă de mituri care n-au nicio legătură cu realitatea, cum că iradierea asta ultravioletă ne-ar crește imunitatea. Dimpotrivă, o scade. Sună dramatic și trebuie să ținem cont că fotoîmbătrânirea este pe locul doi ca factor de îmbătrânire după cel genetic.”
Așadar, mai puțin soare și mai multă umbră înseamnă să ne păstrăm mai mult timp frumusețea.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, parc, canicula, pensionari, caldura,
Dată publicare:
07-07-2019 18:22