Alocatii diferentiate, in functie de veniturile parintilor. Cum vrea Guvernul sa imparta banii pentru copii
Copiii ar putea primi alocatii diferite, in functie de venitul parintilor. Propunerea, anuntata miercuri seara de Victor Ponta, vine in contextul in care de la 1 iunie alocatia va creste de la 42 la 84 de lei.
Inainte de lua o decizie finala, ministrul Muncii a cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte daca un astfel de proiect ar respecta legea. Organizatiile care apara drepturile copiilor au contestat aceasta masura.
"Pentru o familie amarata, 82 de lei este o suma mica, dar pentru niste parinti cu posibilitati, 82 de lei nici macar nu conteaza", spune premierul, care si-ar dori ca alocatiile sa fie acordate in functie de veniturile parintilor.
"Ideea de a da 82 de lei la toata lumea in mod egal e o idee pe care o consider nepractica. As fi preferat sa dau 164 sau 328 de lei la familiile care au venituri reduse, cum am facut anul trecut, si sa nu marim la cei care oricum nu vor lua cei 82 de lei pentru ca au venituri parintii suficiente si pt care nu conteaza", a spus Victor Ponta.
Colega sa de la ministerul Muncii a dus ideea mai departe. Rovana Plumb le-a cerut judecatorilor Curtii Constitutionale sa spuna daca o astfel de masura ar fi discriminatorie.
"Vrem sa stim foarte clar daca acest drept universal se aplica fara discriminare in ce priveste cuantumul sau se poate face diferentiat in functie de nevoile copilului", spune si ministrul Rovana Plumb.
Daca o astfel de masura va fi aprobata, copiii ai caror parintii castiga, fiecare, sub 530 de lei, ar urma sa primeasca alocatii mai mari decit ceilalti. Potrivit UNICEF, in Romania unul din patru copii traieste sub pragul saraciei. Reprezentantii organizatiei Salvati Copiii spun ca masura incalca drepturile copilului.
Alocatiile ar trebui sa creasca de la 42 la 84 de lei de la 1 iunie, daca presedintele Klaus Iohannis va promulga legea. Impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei.