"Pentru Dumnezeu facem orice". Pelerinii au daramat tot in cale numai sa ajunga la Sfanta Parascheva

Ultima actualizare: 01-10-2012 07:07

O mare de oameni a inundat batrana capitala a Moldovei. Parca sunt mai multi pelerini ca niciodata la moastele Cuvioasei Parascheva si inca apar in valuri.

Astazi, in zorii zilei, racla Sfintei a fost scoasa din Catedrala si depusa, dupa o scurta procesiune, in baldachinul de flori special construit pentru ea. Multimea o astepta cu emotii uriase, la o coada de 2 kilometri.

Zgribuliti si nedormiti cand au atins in sfarsit sipetul de argint, unii au inceput sa planga, dar si-au simtit sufletul mai usor.

Jandarmii au incercat sa stapineasca multimea cuprinsa de freamat, dar nu le-a fost usor.

Trei grade au fost noaptea trecuta si nici nu sunt semne ca se va incalzi. Chiar si asa, mii de crestini n-au pus geana pe geana. S-au inghesuit unii in altii si au implorat cerul sa le dea putere pana in zori. Atunci au aparut si cele 70 de autocare plecate din Voluntari.

Au trecut peste 1000 de ani de cand se spune ca se savarsesc minuni in preajma acestor Moaste. De 370 de ani, centrul de pelerinaj este la Iasi.

Numai astazi au sperat intr-o viata mai usoara peste 17.000 de oameni. Ca sa evite o busculada, jandarmii i-au lasat sa inainteze doar in grupuri de cate 50, la fiecare 5 minute. Dar cum nerabdarea a fost mare cativa au ridicat tonul.

Odata ajunsi langa racla, pelerinii au scos strategic din sacosa haine, prosoape, esarfe, portofele, iconite si chiar lenjerie intima.

Si daca tot este atat de mare puhoiul, preotii au plasat strategic 5 noi cutii ale milei. Din cand in cand sunt inlocuite discret. Langa baldachin sant alte doua mai mari, - pe langa cele obisnuite, ale catedralei. Cei care vor ca rugile lor sa fie ascultate mai repede lasa cate un banut pentru biserica.

Ca sa nu sufere atatia oameni la coada, primaria o sa imparta pelerinilor, incepand cu ora zece seara, 2000 de litri de ceai fierbinte. In afara de asta, e deja o traditie ca multe restaurante private sa le aduca oamenilor asezati la coada gustari, cozonac ori sarmale.

Meteorologii spun ca astazi va fi la fel de frig ca noaptea trecuta, cand termometrele au coborat la 3 grade Celsius. Inca nu s-au ridicat cele doua corturi mari ale armatei. Exista insa 30 de puncte de prim ajutor- care functioneaza non-stop, pentru orice crestin caruia i se face rau in aglomeratie. In plus, 600 de jandarmi si 400 de politisti au grija sa nu fie probleme in multimea de pelerini.

Se spune ca Sfanta Parascheva face minuni mai mult decat alti sfinti, iar in popor e cunoscuta sub numele de Sfanta Vineri.

Miercuri vor fi aduse la Iasi de la o manastire din Grecia si moastele Sfantului Policarp, Episcop al Smirnei. Iar miercuri seara pe strazile din centrul orasului se va face un pelerinaj intitulat "Calea Sfintilor".

Pentru valul de pelerini, CFR a introdus patru trenuri noi si a adaugat vagoane celorlate curse.

Vineri, in ziua cea mare, de hram, pe scena amenajata in fata Catedralei, Sfanta Liturghie va fi oficiata de zeci de preoti in frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO