Pelerinajul la Sfanta Parascheva, o binecuvantare pentru comercianti

12-10-2010 00:00


Pelerinii anului 2010 la hramul Cuvioasei Parascheva le fac vanzari foarte mari comerciantilor de obiecte bisericesti. Pelerinajul a dezmortit serios comertul cu obiecte religioase: iconitele, brelocurile si cruciulitele s-au vandut ca niciodata.

 La mare cautare a fost si o icoana mai speciala. De ea sunt atasate bucatele minuscule din panza cu care sunt invelite moastele Sfintei Parascheva. Panza este schimbata de cinci ori intr-un an la Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Apoi este taiata in mii de bucati si fiecare este lipita pe o pictura a Cuvioasei. O astfel de icoana costa 17 lei, iar in ultimele patru zile s-au vandut 400.

Daca nu s-au zgarcit la cele sfinte, multi au renuntat la comoditatea cazarii la hotel si au preferat sa stea pe la cunostinte sau in corturi. Totul spre dezamgirea hotelierilor care pregatisera pentru pelerini camere cu jacuzzi si panorama.

Aproape 70.000 de pelerini au trecut pana acum prin Iasi. Unii au primit si binecuvantarea Mitropolitului Teofan.

Potrivit jandarmilor, pe langa sipetul din argint unde sunt ramasitele sfinte, trec intr-o ora cam 1.000 de oameni. Multi vor ramane in oras pana la liturghia speciala de joi.

VIDEO PROTVPLUS.RO