Cel mai mare pelerinaj ortodox din Romania a inceput la Iasi. Credinciosii, rugati sa nu mai atinga sipetul cu lenjeria
Cel mai mare pelerinaj ortodox din Romania - organizat in cinstea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a inceput inca de la primele ore ale diminetii de vineri, la Iasi.
Marea sarbatoare este marti, 14 octombrie, dar pelerinii au inceput deja sa apara ca sa se roage la moastele Sfintei. 25 de mii de oameni au trecut pe la racla si i-au cerut ajutorul Cuvioasei ca sa treaca mai usor peste greutatile vietii.
Cu zecile de mii, oamenii s-au asezat la coada, toti cu acelasi gand, sa o implore pe Sfanta Parascheva sa le ierte pacatele.
Racla Sfintei Parascheva a fost scoasa vineri, inca de la patru dimineata, pentru ca peste 5 mii de credinciosi din Voluntari, judetul Ilfov, sa se poata ruga la moaste.
Spre Iasi au pornit insa de joi seara, cu autocarele, si peste 5.000 de oameni din Voluntari, judetul Ilfov. Ca sa nu blocheze traficul, cele 108 autocare au plecat in mai multe serii, la intervale de aproximativ 30 de minute.
Arhimandrit Dosoftei Scheiul, exarhul Catedralei Mitropolitane: "Le-am scos in procesiune pentru ca cei 5-6.000 de credinciosi care au venit in dimineata aceasta sa se poata inchina aici, afara, pentru ca in biserica este foarte greu pentru un pelerinaj de asemenea anvergura."
Jandarmii i-au rugat pe credinciosi sa nu mai atinga de sipetul cu moaste o gramada de obiecte aduse special de acasa- inclusiv lenjerie sau covoare.
"Haideti, nu mai scoateti obiectele din bagaj. O singura atingere este suficienta", le spune un jandarm pelerinilor.
Randul de credinciosi se intindea vineri amiaza pe 2 kilometri. Printre cei care asteaptau sa se inchine am gasit doua familii cu copii. Daca un parinte a venit sa multumeasca pentru darurile primite de-a lungul anilor de rugaciune, o mama si-a pus speranta in puterea Cuvioasei. L-a adus cu ea pe baiatelul in varsta de sase ani care din cauza unei boli cu care s-a nascut nu poate sa mearga.
"M-am mai dus la manastiri , nu e prima oara si sa speram, ne rugam la Dumnezeu , ca in Romania nu se prea intampla nimic in sistemul medical ", a pus femeia care si-a pus toate sperantele intr-o minune.
Altii au facut din acest pelerinaj un obicei. "Cam de vreo cinci sase ani ani tot venim. am venit inainte sa ramana sotia insarcinata cu cel mare si de atunci tot venim".
Dar zilele acestea, la Iasi, nu doar pelerinii au povesti de viata, ci si cei care se pun in slujba lor. Georgiana, o tanara de 28 de ani, voluntar la Crucea Rosie, a venit cu un bebelus de cateva luni si nimic nu a impiedicat-o sa stea departe.
"Sunt mai mult pe timpul noptii voluntar atunci va ramane cu taticul, pe timpul zilei am sa imi rog colegii sa ma ajute. Voi face lucrul acesta pana cand voi ajunge sa imi ia ea mie locul”, a povestit Georgiana.
Dupa oboseala de pe drum si postul tinut, mai multi credinciosi au lesinat si au avut nevoie de ajutor. Unii si-au infruntat propriile boli ca sa ajunga sa se inchine la moaste, printre acestia si o femeie care a venit de la 500 de kilometri distanta, desi a suferit recent un preinfarct.
Anul acesta, langa sipetul din argint al Cuvioasei Parascheva, au fost asezate si moastele Sfantului Constantin Brancoveanu, plus cateva ramasite atribuite Sfintilor Apostoli si un fragment din Braul Maicii Domnului.