Pelerinajul de la Mecca, cuprins de nebunia "selfie". Oamenii, mai interesati de poze decat de curatenia sufleteasca
Nebunia "selfie" a cuprins anul acesta pana si pelerinajul de la Mecca. Numerosi pelerini pareau mai preocupati de instantanee luate in fata locurilor cele mai sfinte ale islamului si mai putin de curatenie sufleteasca.
Nu e de mirare ca asemenea excursii foto risca sa-i irite pe cei care tin la respectarea traditiei.
Ritualul de inconjurare a monumentului cubic Kaaba, spre care se indreapta orice musulman atunci cand se roaga, Muntele Arafat, loc de rugaciune si invocare divina, sau stelele care-l simbolizeaza pe Diavol si sunt lovite cu pietre, intr-un ritual de lapidare simbolica - toate etapele pelerinajului sunt imortalizate de sutele de mii de pelerini veniti anul acesta la Mecca.
Ajmal Masroor, imam: "Priveste spre viitor! Contempleaza maretia lui Dumnezeu! Multumeste-i pentru indurarea divina pe care ti-o acorda in fiecare zi! Cum sa ajungi la toate acestea cand preocuparea ta e sa faci fotografii, selfie si altele? Devii doar un turist si Pelerinajul la Mecca nu e o excurise turistica!"
Degeaba predica imamii si aparatorii traditiei sunt scandalizati. Cea mai mare adunare anuala a musulmanilor, care se va incheia marti, a devenit deja unul dintre cele mai difuzate evenimente pe retelele de socializare. Cu o multime de selfie-uri si mesaje de genul : "epic", "cool", sau "cel mai gozav loc de pe pamant".
Ajmal Masroor, imam: "In acest pelerinaj nu e loc de vanitate. Iar in fotografii este vanitate, trufia de a te infatisa pe tine insuti si de a te lauda altora. Pentru ca cei mai multi nu pastreaza fotografiile pentru uz personal."
Din contra, abia asteapta sa posteze pe retelele de socializare macar un selfie de la Mecca.
Ajmal Masroor, imam: "Bliturile functioneaza intr-una, mereu cineva iti pune o camera foto in fata... Nu vrei asta, vrei putina intimitate, izolarea fata de multime. Aceste selfie-uri sunt o contradictie fata de scopul pelerinajului, o contradictie cu incercarea de a cauta puritatea si legatura cu Dumnezeu".
Credinta e banalizata, iar epidemia selfie contamineaza si alte religii. Sa ne amintim ca, acum cateva luni, papa Francisc autoriza primul "selfie papal".