PE vrea sa oblige statele membre sa plateasca unele operatii in strainatate
Parlamentul European este pe punctul sa adopte o directiva care va obliga statele membre sa achite tratamentele medicale in strainatate ale cetatenilor lor.
Sunt vizate doar bolile sau complicatiile rare, pe care sistemul medical din tara bolnavului nu le-ar putea trata in mod optim. Votul va avea loc miercuri dupa-amiaza.
Directiva este menita sa implementeze un sistem de sanatate ce va permite accesul egal la tratament tuturor cetatenilor Uniunii.
Astfel, daca un pacient este suspect de o boala rara si medicii din tara lui nu il pot trata, el ar trebui sa beneficieze de ajutor in oricare alt stat membru.
Insa, atentie, trebuie sa fie vorba de afectiuni grave si rare. Tara de provenienta ar urma sa plateasca suma direct catre statul ori spitalul care a asigurat tratamentul. In dezbaterea desfasurata marti seara in Parlamentul European, luarile de cuvant au fost in general favorabile.
Exista insa si europeni care se tem ca o invazie de pacienti ar putea conduce la cresterea costurilor pentru serviciile de sanatate.
In prezent, peste 25 de milioane de europeni sufera de boli rare. Daca va fi adoptata, directiva poate intra in vigoare in 30 de luni.