Platim GHEATA la pret de PESTE. Experiment StirileProTV: Cat pierdem din cantitate dupa ce dezghetam produsele congelate
Cand cumparati legume, peste, sau fructe de mare congelate, riscati sa fiti furati la cantar. Este concluzia inspectorilor de la Protectia Consumatorului, confirmata si de un experiment facut de Stirile PRO TV.
Am luat, la intamplare, mai multe produse congelate, si dupa ce s-au dezghetat am constatat ca intre 30 si 70 la suta din cantitate era de fapt apa, sirop de zahar, ori saramura, pe care le injectase producatorul.
O tona si jumatate de alimente congelate au fost confiscate de autoritati, la cel mai recent control. Suspiciunea ca anumite produse sunt deliberat udate, ca apoi sa atarne greu, s-a verificat pe deplin si in experimentul nostru.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iata cazul unui pachet de sepii, care a costat 50 de lei.
“Produsul este de fapt o masa complet cristalizata. Produsul a fost congelat in conditii proaste si e un risc mare de toxiinfectie alimentara”, explica David Contant, maestru bucatar.
In loc de 500 de grame, avem 345. Adica un minus de 30 la suta.
Fileul de cod congelat este si el un fals chilipir. Un kilogram cantareste produsul congelat.
“Aici s-a injectat apa ca sa atarne mai greu. E o pelicula de gheata de 3-4 milimetri. Este o tehnica ce creste masa alimentelor", spune bucatarul.
Dupa decongelare si scurgere, ramanem cu 261 de grame, adica doar 20 la suta din ce am platit.
Un pachet de pui de balta costa 30 de lei. Si in acest caz se evapora o suta de grame. Ca orice pagubit, esti tentat sa faci haz de necaz.
Gluma ia sfarsit insa cand aflam ca din 120 de lei cheltuiti, am dat 70 de lei pe apa chioara.
David Contant, maestru bucatar: "La fructe de mare, apar minusuri la gramaj la un pachet din doua. Vorbim de produse ca acesta, unde problema nu e doar de furt la cantar, ci si de sanatate publica."
Pana si la legume, incomparabil mai ieftine, se umbla cu ocaua mica. Din 450 de grame de ciuperci, cat scria pe ambalaj, am pus in tigaie doar 190.
Marius Dunca, presedinte ANPC: "Ceea ce mi-ati prezentat dumneavoastra este o practica comerciala incorecta si se sanctioneaza cu 5.000 pana la 50 de mii de lei."
Inspectorii ANPC spun ca au gasit nereguli la 600 dintre cei 800 de comercianti controlati de ei in aceste zile.