Pe 4 ianuarie, CC decide soarta invatamantului romanesc
Curtea Constitutionala da verdictul, marti, pe Legea educatiei nationale, adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului, fiind pentru a treia oara cand aceasta lege intra in atentia Curtii.
Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament asupra Legii educatiei in data de 28 octombrie 2010.
Inca de la depunerea actului normativ la Parlament, in 19 octombrie, presedintele Senatului a solicitat Curtii sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala Parlament-Guvern, avand in vedere ca deja exista un proiect similar in dezbaterea Legislativului.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pe 29 octombrie PSD-PNL depuneau si o motiune de cenzura, intitulata "Legea educatiei nationale, o lege antieducatie si antiromaneasca".
Dupa care, pe 3 noiembrie 2010, Plenul Curtii Constitutionale a constatat ca angajarea raspunderii de catre Guvern este neconstitutionala si a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat proiectul de lege se afla in proces de legiferare la Senat, in calitate de Camera decizionala.
Intr-un final, pe 14 decembrie, Legea educatiei este considerata adoptata, in Parlament. Dar legea a fost imediat contestata la Curtea Constitutionala de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si, separat, de 108 deputati PSD, PC si PNL.
Cinci dintre cei noua judecatori constitutionali care vor analiza sesizarile la Legea educatiei sunt la randul lor profesori universitari.
Aflati ce prevede Legea educatiei
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, crede ca tergiversarea punerii in aplicare a Legii educatiei apartine celor care nu vor sa piarda "privilegii nelegitime".
In opinia sa, legea elimina conflictele de interese, nepotismul si impostura din universitati.