Liceul nu va mai fi obligatoriu! Legea educatiei, adoptata in Parlament
UPDATE: Presedintele de sedinta a plenului celor doua Camere, Roberta Anastase, a anuntat ca legea educatiei nationale este considerata adoptata, ca urmare a retragerii semnaturilor pentru sustinerea motiunii de cenzura.
Este vorba despre 22 de parlamentari, care si-au retras semnaturile de pe motiunea de cenzura, in semn de protest.
Ei au anuntat de la microfonul plenului ca procedeaza in acest fel pentru ca asumarea raspunderii Guvernului a fost declarata deja neconstitutionala de catre CC.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, dupa retragerea semnaturilor, nu a mai fost intrunit numarul necesar pentru sustinerea unei motiuni de cenzura, care a fost anulata, iar legea educatiei a fost considerata adoptata.
Degeaba s-au suparat si au vociferat parlamentarii opozitiei: membrii PSD si PC au parasit plenul in prima parte a sedinte, iar liberalii si-au retras semnaturile.
Dupa anuntul facut de Roberta Anastase, deputatul PNL Ludovic Orban a anuntat ca PNL va contesta la Curtea Constitutionala modul in care legea educatiei nationale a fost considerata adoptata.
El a precizat ca anuntul facut de Roberta Anastase, in privinta adoptarii legii educatiei, este unul "complet abuziv, complet neconstitutional si complet fara legatura cu realitatea".
Orban a explicat ca Legea educatiei nationale pentru care Executivul si-a asumat raspunderea nu poate fi considerata adoptata deoarece proiectul a fost retrimis la Guvern de catre Birourile reunite ale Parlamentului.
In prima parte a sedintei, Emil Boc a venit la microfonul plenului in Parlament pentru a explica, timp de aproximativ 20 de minute, ca opozitia trebuie sa respecte procedurile stabilite de Constitutie, privind calendarul aferent angajarii raspunderii de catre Guvern pentru un proiect de lege.
Prim-ministrul a aratat ca Executivul isi argumenteaza opinia atat pe decizia Curtii Constitutionale, conform careia procedura de angajarea a raspunderii nu mai poate fi oprita, odata ce a fost declansata, cat si pe textul Constitutiei.
"Textul constitutional trebuie respectat fie ca ne place sau nu. Decizia Curtii Constitutionale nu lasa nicio urma de indoiala", a mai spus Boc, marti in plenul Parlamentului.
Ce prevede noua lege a educatiei nationale
Invatamantul primar va avea o durata de cinci ani, fiind format din clasele I-IV, plus clasa pregatitoare.
In schimb, invatamantul general obligatoriu se va opri la clasa a IX-a, la finalul gimnaziului. Clasa a IX-a va trece la gimnaziu, dar abia peste patru ani.
Cu alte cuvinte, niciun an de liceu nu mai este obligatoriu. De alfel, se modifica si admiterea.