Angajatii isi pot dubla pensia primita de la stat, cu o singura conditie: sa nu aiba un salariu mic
Din ce in ce mai multi patroni le acorda salariatilor cate o pensie privata facultativa, in ideea ca le vor asigura oamenilor un ajutor financiar la batranete.
Un angajat care cotizeaza la acest sistem de la varsta de 35 de ani si contribuie cu suma maxima prevazuta de lege isi poate dubla pensia primita de la stat.
Desi mai are mult pana la pensie, Beatrice stie ca anii trec repede. Asa ca a ales un fond de pensii unde cotizeaza de 3 ani.
"In primul rand pentru ca iti ofera un comfort si o siguranta pentru anii de pensionare, stiu ca la suma pe care noi o depunem compania dubleaza suma respectiva", spune Beatrice Alexandru.
Banii virati la un astfel de fond nu sunt impozitati de stat daca nu depasesc 800 de euro pe an.
Un salariat de 45 de ani care depune 800 de euro anual strange dupa 20 de ani circa 27.000 de euro. Suma reprezinta dublarea pensiei medii pentru nu mai putin de 13 ani.
Contul individual de pensie facultativa are si alte avantaje.
"Daca sa intampla sa decedez, ceea ce s-a strans in contul meu, in pusculita mea, ramane fetelor mele, pe cand contributiile la acest pilon 1, la sistemul de stat, sunt pierdute pentru copii mei", spune Marius Popescu, presedintele Asociatiei de Pensii Private
Specialistii recunosc insa ca pensiile private nu functioneaza pentru cei cu salarii mici.