Patriarhul Daniel a sfintit Marele Mir. Afla cum se prepara
UPDATE: O slujba cum numai o data la cativa ani se oficiaza a strans sute de credinciosi pe Dealul Mitropoliei in aceasta zi insemnata. Marele Mir, cel care se foloseste doar in anumite ritualuri bisericesti, a fost sfintit de Preafericitul Daniel.
Pana sa ajunga in fata ierarhilor, untdelemnul a fiert la foc mic trei zile si trei nopti sub atenta supraveghere a calugarilor.
Slujba a fost cu atat mai speciala cu cat Sfintirea Marelui Mir se face numai in Joia Mare, cam odata la cinci ani. In fata Patriarhului si a celor 60 de ierarhi, preotii au adus 12 vase, fiecare umplut cu cate 25 de litri de untdelemn.
Pregatirea marelui mir a inceput inca de luni. Calugarii de la Manastirea Antim l-au tinut de atunci pe foc si au adaugat treptat 40 de mirodenii. In afara de uleiul de masline extravirgin si de vinul alb, mirul contine maghiran, busuioc, tamaie, vasc, rozmarin, ulei de aloe si esenta de trandafir.
Imediat dupa sfintire, Marele Mir a plecat spre toate eparhiile din tara si din strainatate. El este trasportat in amfore speciale din inox argintat, fiecare a cate 5 litri.
Preotii il vor folosi numai si numai in ocazii speciale. La botezuri, atunci cand un crestin revine la religia ortodoxa sau la sfintirea bisericilor.