Pasarile care salveaza din saracie o comuna din Arad. Fermierii primesc 200.000 de euro anual
Natura ii imbogateste pe cativa aradeni norocosi. 3 specii de pasarele, nici una mai mare de 15 centimetri, le aduc venituri de sute de mii de euro unor agricultori care au terenuri in zona unde traiesc ele.
De departe cei mai avantajati sunt locuitorii comunei Misca din Arad.
Primesc in fiecare an aproape 200.000 de euro, ca sa protejeze habitatul pentru 2 pasari cu nume rar: sfranciocul cu frunte neagra si vanturelul de seara.
Carstelul de seara, sfranciocul cu frunte neagra si vanturelul de seara sunt 3 specii de pasari pe cale de disparitie, care traiesc in judetul Arad.
Pentru a le proteja, Uniunea Europeana le ofera bani frumosi agricultorilor, ca sa nu cultive terenurile unde acestea traiesc, pentru ca habitatul lor sa nu fie distrus.
In comuna Misca, de 5 ani incoace lucrurile merg ca unse. Scoala si gradinita se renoveaza, strazile se pietruiesc, trotuarele sunt noi, iar canalele nu se mai infunda la fiecare ploaie.
Totul din bani pe care primaria ii primeste ca sa protejeze pasarile care traiesc pe pajistile comunei.
Comuna e una saraca, asa ca banii primiti de la europeni sunt de mare ajutor.
Ca sa primeasca banii, fermierilor li se impun insa o multime de conditii: nu au voie sa foloseasca fertilizanti, pesticide, lucrarile nu au voie sa fie mecanice si trebuie sa respecte cositul. De asemenea, sunt obligati sa lase o banda de 3 metri, pentru ca pasarile sa-si poata sa depuna ouale.
In judetul Arad sunt zeci de fermieri care primesc intre 100 si 200 de euro la hectar, pentru a proteja habitatul in care traiesc aceste specii de pasari.
Controalele sunt insa foarte severe. Daca fermierii incalca una dintre conditiile impuse, ei se pot trezi oricand fara bani.