Parintii nu mai vor ca cei mici sa fie "elevi de serviciu"
Nemultumiri in mai multe unitati de invatamant din Romania, din cauza "serviciului pe scoala", de care sigur va amintiti.
Exista multi parinti care cer ca cei mici sa nu mai fie pusi "elevi de serviciu". Doar lucrurile nu mai stau ca pe vremuri, spun ei. Sunt paznici acum, nu este normal ca scolarii sa stea cu orele in institutie.
In majoritatea scolilor din Romania, s-a pastrat ideea de elev de serviciu. Exista inca aceasta practica, din doua motive: fie pentru ca scoala nu are bani sa angajeze un paznic sau nimeni nu vine pe post. Fie pentru ca, desi exista paznic, directorii spun ca acesta nu face fata si atunci este ajutat si de copii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Practic, elevii de serviciu trebuie sa sune la pauza si sa interzica persoanelor straine sa intre in unitati. Pare greu de crezut totusi ca un copil de 12 ani poate supraveghea o scoala intreaga.
Insa o situatie cu totul aparte am intalnit in judetul Ilfov. Exista acolo o scoala unde, in ciuda faptului ca este angajat un portar, se intampla ca elevii sa stea la scoala de dimineata de la ora 8:00 pana seara la ora 7:00.
Desi spune ca se va gandi la sesizarea parintilor, directorul pare ca nu le intelege ingrijorarea. "Se face serviciu pe scoala din 1990 si dinainte de revolutie se facea. [...] Este mult, dar este prima data cand un parinte este nemultumit", spune Constantin Protiuc, directorul scolii numarul 1 din Buftea.
Inspectorii sunt insa de alta parere: "Aceasta situatie este in afara oricarei prevederi legale. E chiar un abuz, nu putem vorbi de un program al unui copil in scoala de 10-12 ore, nu am mai auzit, este pentru prima data cand aud de asa ceva si vom interveni", declara Ion Cornaciu, inspector general Ilfov
In regulamentul scolar, serviciul pe scoala nu exista ca o obligatie, dar nici nu este interzis. Cu alte cuvinte, directorii scolilor pot lua aceasta masura, numai daca respecta o serie de prevederi.