Paradoxul consumului de bere in Romania. Patru din cinci romani spun ca e bautura lor preferata, insa vanzarile scad anual
Consumul de bere scade la noi in tara de la an la an. Si asta cu toate ca patru din cinci romani care consuma alcool la masa spun ca berea e bautura lor preferata.
Statisticile principalilor producatori din domeniu arata ca dupa cresterea accizelor, in 2013, statul a incasat in medie cu patru procente mai putin pe an. Pe de alta parte, piata berii este printre putinele cu evaziune fiscala zero.
Una din trei persoane chestionate crede ca un consum moderat de bere poate avea efecte pozitive asupra organismului. Este si motivul pentru care romanii sunt mari bautori de bere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"80% dintre romanii care consuma bauturi alcoolice in timpul mesei prefera berea. Iar unul din doi romani considera ca berea ar avea darul de a aduce prietenii laolalta", a spus Constantin Bratu, de la Asociatia Berarii Romaniei.
Cu toate acestea, anul 2014 nu a facut altceva decat sa confirme tendinta negativa din 2013, cu o scadere a consumului de bere in Romania cu 8,6% - in jur de 15 milioane de hectolitri.
Statisticile arata ca fiecare roman a baut in 2014, in medie, 74 de litri de bere, cu sapte litri mai putin decat in anul precedent.
Chiar si asa, suntem peste media europeana, care e de 70 de litri pe cap de locuitor pe an. Totusi, romanii prefera berea mai ieftina.
"Din punct de vedere al ambalajului, evident ca pet-ul este cel mai ridicat, sticla vine dupa. Ceea ce e uimitor in Romania, si nu numai in Romania, e faptul ca a scazut foarte tare butoiul. Inainte butoiul in Romania avea cel putin 30%. Astazi nu mai are decat 3", a spus Vasile Joanta, reprezentantul unui producator de bere.
Consum bere in Romania:
PET- 53,1%
Sticla- 25,8%
Doza-17,6%
Halba-3,5%
Chiar daca unii spun ca berea ar fi un aliment, reducerea TVA la podusele alimentare nu i s-a aplicat pentru ca este, totusi, o bautura alcoolica. In lume sunt cunoscute peste o mie de tipuri de bere, insa cea mai consumata ramane cea blonda.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, preturi, tva, bere, consum de bere,
Dată publicare:
29-04-2015 07:57