Parada de Sfantul Patrick in centrul Capitalei. Uratori din Botosani si Vrancea, invitatii irlandezilor la manifestari
Centrul Bucurestiului a rasunat duminica de muzica. Sute de oameni binedispusi si frumos costumati l-au sarbatorit pe Sfantul Patrick, dar si Ziua Nationala a Irlandei.
Astfel de parade sunt organizate peste tot in lume. Spectacolul a fost deschis de o trupa de cimpoieri irlandezi, care au invitat si niste uratori autohtoni.
Uratorii din Botosani si Vrancea au cantat si au jucat cot la cot cu cimpoierii irlandezi, gatiti in vestitele kilturi. Si pentru gazde, si pentru musafiri, verdele a fost numitorul comun.
"Irlanda este supranumita insula de smarald, e foarte verde, pentru ca ploua mult. De aceea purtam verde. Din acest motiv ne si place sa venim in Bucuresti, pentru ca ploua putin aici si putem sa stam in tricou cu maneca scurta", explica un irlandez.
"Am fost in Irlanda si acum vrem sa retraim momentele... Beau suficient de mult, ies pe strazi, asa cum iesim si noi, in centrul vechi", spune o romanca.
Sfantul Patrick este ocrotitorul Irlandei. Este cel care a introdus crestinismul in Irlanda. In fiecare an, peste tot in lume, se organizeaza astfel de parade. Participantii sunt incurajati sa poarte verde si sa aibe la ei o frunza de trifoi. Se spune ca Sfantul Patrick a folosit o frunza de trifoi pentru a le explica paganilor ce inseamna Sfanta Treime. Sarbatoarea este populara si pentru ca vine in timpul postului si este singura zi in care se ridica restrictiile in ceea ce priveste consumul de alcool.
Frumoasa parada are in frunte intotdeauna un maestru de ceremonii.
Autoritatile din Irlanda au realizat de mult ca sarbatoarea poate fi folosita si pentru a-si promova interesele externe.
"De exemplu, in fiecare an, premierul nostru se duce in America si are o intalnire cu presedintele cu aceasta ocazie", spune Derek Feely, ambasadorul Irlandei in Romania.
Prima parada de Sfantul Patrick a fost organizata in 1762, la New York, de soldati irlandezi care faceau parte dintr-un regiment britanic.