Orasul unde tinerii vor sa invete meserie, nu sa mearga la facultate. De ce a ales o scoala profesionala Alex, un elev de 10
Intr-o tara in care toata lumea vrea la facultate, pentru ca apoi sa vanda in piata ori sa faca menaj in Occident, doar jumatate dintre locurile disponibile in scolile profesionale au fost ocupate.
Inca avem prostul obicei sa credem ca aceste institutii sunt de mana a doua. Gresit, spun absolventii unei scoli profesionale din Brasov, care an de an sunt angajati dupa ce termina cursurile. Au stiut in ce sa se specializeze.
Alexandru a obtinut la Evaluarea Nationala media 9.70, asa ca putea sa se inscrie la orice liceu bun. A ales insa Scoala Profesionala Germana din Brasov, iar dupa trei ani de studiu a devenit operator pe masini cu comanda numerica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexandru Teutisan, absolvent: "Din experienta surorii mele, care a terminat ca inginer si s-a chinuit 7 ani ca lucrator comercial si de 3 ani este in Anglia si a fost un fel de exemplu pentru mine. Intr-un fel, m-a indrumat."
Numarul de locuri este dictat de cele 18 companii care colaboreaza cu aceasta scoala. Astfel, fiecare elev stie exact unde va face practica si unde va fi angajat pe viitor.
Dorin Saramet, reprezentantul Clubului Economic German:
"Avem o gramada de taximetristi cu studii superioare, avem oameni care vand in piata cu studii superioare. Noi am incercat ca acesti tineri sa invete o meserie si sa profeseze ulterior in acea meserie."
Invatamantul dual este relativ nou in Romania si presupune o colaborare stransa intre firme si scoala. In cadrul acestui sistem se pune accent in primul rand pe practica.
Camelia Engel, reprezentant Scolii Profesionale Kronstadt:
"In Germania, rata somajului a tinerilor din acesta categorie este de doar 6,6%, cea mai mica din UE, ca beneficiari de multi ani ai acestui sistem de invatamant dual."
Si cativa electrotehnicieni de la Colegiul Tehnic "Remus Radulet", din Brasov, incep munca de saptamana viitoare.
Richard Lukacs, proaspat absolvent: "Eu la practica am fost la service si mi-am vazut de treaba si le-a placut si lor ce prestatie am avut si au zis ca ma vor acolo, ca angajat."
In tot acest timp pe piata muncii, avem o criza de forta de munca.
Ioan Bucsa, directorul Colegiului Tehnic "Remus Radulet": "Dati-ne niste electricieni, mai aveti scoala de maistri, mai avreti postliceala de instalatii electrice, dati-ne niste electricieni, trimiteti-I la noi sau venim noi la dvs. Haideti sa-I vedem, facilitate-ne o intalnire..."
Liviu Pop, ministrul Educatiei: "Am vazut ca din 35.000 de locuri au fost ocupate doar jumatate. Absolventul de scoala profesionala in ultimii 26 de ani a fost vazut ca ceva care nu e integrat in sistemulde educatie si aici suntem de vina cu totii."
In Romania, rata somajului in randul tinerilor care au intre 16 si 24 de ani trece de 20%.