Cursuri pentru a deveni salvamar cu diplomă. Ce salarii sunt oferite pe litoral

Ultimul update: Duminica 23 Septembrie 2018 20:15
Data publicarii: Duminica 23 Septembrie 2018 18:17
Categorie: Social

Șomerii curajoși care știu să înoate sunt ajutați să devină salvamari cu diplomă. Orice piscină este obligată să angajeze unul, iar la vară vor fi multe locuri disponibile și pe litoral.

Deși în toată țara ar fi nevoie de mii de salvamari, puțini români sunt calificați în această meserie. Ca să acopere deficitul, Asociația Salvamarilor din Constanța organizează cursuri de calificare gratuite și le oferă participanților prânzul și transportul.

Andrei Lupu a fost, în vară, salvamar pe plajă din Mamaia. El şi colegii săi au scos, la limită, din mare zeci de turişti. Ca să poată avea această meserie, tânărul a absolvit un curs de calificare organizat de Asociaţia Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din Constanța.

Andrei Lupu, salvamar: "Am început să lucrez pe plajă datorită acestui curs. Sunt de şapte sezoane pe plajă. Am început să văd cum este să salvezi un om, cum este să îţi mulţumească cineva."

Pentru sezonul următor, pe litoral este nevoie de câteva sute de salvamari profesionişti. Cum în ţară prea puţini au o astfel de calificare, la Constanța sunt organizate cursuri gratuite.

Un număr de 250 de tineri sunt aşteptaţi să devină salvamari. Nouă săptămâni, cât durează pregătirea, toţi vor avea asigurate prânzul şi transportul.

Valentin Maxim, salvamar profesionist: "Unde se vor putea angaja aceşti tineri? Pe litoralul românesc, în primul rând, bazine, ape interioare, piscine, ştranduri, oriunde în ţară. Atât un țară cât şi în afară."

Gabriel Culea, şef serviciu salvamari Constanța: "Beneficiul acestui curs este acela că s-au deschis foarte multe bazine. Hotelurile au bazine în dotare. Imediat ce au terminat acea perioadă de nouă săptămâni se pot angaja."

Potrivit unei hotărâri de Guvern din 2007, hotelurile, SPA-urile şi centrele de relaxare care au piscine sunt obligate să angajeze salvamari. Aceştia trebuie să ştie să acorde primul ajutor şi să facă resuscitare cardio-respiratorie.

Mulţi nu respectă, însă, legea pentru că nu exista sancţiuni - susţin sindicaliştii care îi reprezintă pe salvamari.

Dumitru Costin, lider Blocul Naţional Sindical: "În momentul de faţă nu există o măsură coercitivă. Aici este un concubinaj intre operatorii economici şi inspectorii care vin să certifice calitatea unor servicii turistice. Neasigurând condiţiile necesare, pun în pericol viaţa oamenilor care vin şi plătesc un serviciu."

Proprietarii de piscine spun că nu reuşesc întotdeauna să aibă un salvamar pentru că sunt prea puţini care au această calificare.

În cazul unui complex acvatic din Braşov - de pildă - investitorii au fost nevoiţi să îi şcolească singuri pe salvatori.

Alina Puchianu, director complex acvatic: "Ne confruntăm cu o mare problemă şi am ajuns să facem noi cursuri de pregătire şi să le dăm diplome. Au beneficii, lucrează 15 zile pe lună, au weekenduri libere şi pot veni să se relaxeze cu familia." 

Salvamarii sunt plătiţi în funcţie de vechime şi orele de muncă. Salariul pleacă de la 2.500 de lei şi poate ajunge şi la 4.000.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

O fetiţă s-a înecat la Mangalia, unde venise cu prietenii părinţilor ei. A murit chiar lângă steagul roşu
O fetiţă s-a înecat la Mangalia, unde venise cu prietenii părinţilor ei. A murit chiar lângă steagul roşu
VIDEO PROTVPLUS.RO
catedrala
Mozaic, marmură și foiță de aur, în Catedrala Mântuirii Neamului. Cât au costat lucrările până acum
Legea asistaților social, în vigoare. Răspunsul unei femei la întrebarea: ”Știți cum e la muncă?”
Românii au făcut copii în toată lumea în ultimii 10 ani, în timp ce populația țării e tot mai îmbătrânită
Birourile de tip boutique, noul trend în rândul companiilor. Preţul chiriilor
Asistaţii social îşi pot pune familiile la muncă, pentru a nu pierde banii de la stat
Half Is Free revine la Cluj, pe 27 octombrie, într-o nouă locație – Cluj Hub
locuinte romani, renovare, ghid de confort
Cele mai întâlnite probleme din casele românilor. Ce recomandă specialiștii
Românilor nu le pasă dacă fumează în zone interzise. Reacția unei femei, prinsă cu țigara în parc
O profesoară din București a fost înregistrată jignind elevii: ”Naţie de mahalagii, de prost crescuţi”
Gestul fermierului care a izbucnit în plâns pentru că nu avea cu cine să strângă merele din livadă
Doi escroci din Slovacia au înșelat un cuplu de pensionari cu 16.000 de lei
Papanaşi cu brânză dulce. Elena Lasconi are cea mai bună rețetă