ONG-urile ataca initiativa de modificare a definitiei familiei din Constitutie. Data la care CCR va da o decizie
Initiativa de modificare a definitiei familiei din Constitutie incalca drepturile omului si va duce doar la cresterea discriminarii in randul cuplurilor de acelasi sex.
Cu aceste argumente mai multe ONG-uri din Romania si din strainatate cer Curtii Constitutionale sa respinga demersul ''Coalitiei pentru Familie'' prin care casatoria ar urma sa fie definita ca o reuniune exclusiva, intre un barbat si o femeie si nu intre doi soti, cum este acum.
24 de organizatii neguvernamentale care apara drepturile omului cer Curtii Constitutionale sa respinga initiativa de redefinire a familiei din Constitutie. Potrivit acestora modificarea va afecta nu doar cuplurile formate din persoane de acelasi sex, ci si familiile monoparentale si cuplurile necasatorite.
Iustina Ionescu, avocat Asociatia ACCEPT: "Demersul de organizare a referendumului pe aceasta tema este unul ilegal raportat la textul constitutiei Romaniei si raportat la standardele internationale de drepturile omului. Este un abuz de drept, creste stigmatizarea si ostilitatea fata de persoane de acelasi sex."
Solicitarea este sustinuta si de 4 organizatii internationale care lupta pentru apararea drepturilor omului.
Leda Avgousti, consultant Amnesty International: "Am vazut initiative similare in alte tari europene si am zis ca daca putem interveni ar trebui sa o facem. Persoanele LGBT o sa aiba drepturile incalcate: dreptul de a nu fi discriminat, dreptul de a fi egal in fata legii, dreptul la viata privata si de familie."
Cei de la ''Coalitia pentru Familie'', initiatorii propunerii legislative pentru care au semnat 3 milioane de cetateni, ne-au transmis ca nu doresc sa comenteze subiectul.
Curtea Constitutionala va decide pe 20 iulie daca initiativa de redefinire a familiei in Constitutie este legala. Daca avizul va fi pozitiv, proiectul va intra in dezbatere publica. Forma finala va ajunge in plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor si daca va fi votata de doua treimi dintre parlamentari, in toamna ar putea fi organizat si un referendum national.
Intre timp, in intreaga lume creste numarul tarilor care recunosc oficial casatoriile intre persoane de acelasi sex. In Europa, 22 de state accepta prin lege aceste relatii. Irlanda recunoaste prin Constitutie inclusiv mariajul.
Sursa: Pro TV
Etichete: casatorie, familie, Constitutie, drepturile omului,
Dată publicare:
18-07-2016 18:26