ONG: Constructia blocului de 40 de m in curtea Palatului Stirbei e ilegala

12-10-2010 00:00


Primaria Capitalei a dat o aprobare ilegala, reclama ONG-urile, pentru un bloc inalt de 40 de metri care s-ar putea construi in curtea Palatului Stirbei.

Proiectul a fost avizat, desi in zona cladirile trebuie sa aiba cel mult 22 de metri, sustin voluntarii care militeaza pentru salvarea cladirilor istorice din Bucuresti. Tocmai de aceea ii cer ministrului culturii sa respinga proiectul.

"Masacrul" Palatului Stirbei, asa cum il numesc ONG-urile, a inceput in noiembrie 2008, atunci cand proprietarul a demolat trei anexe ale monumentului. Legal, sustine proprietarul, ilegal, striga reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale.

Este vorba despre dependintele Palatului Stirbei de pe Calea Victoriei, unul dintre cele 2500 de monumente istorice protejate de lege.

Dupa aceasta demolare controversata, Primaria Generala a aprobat, sustin ONG-urile, un plan urbanistic zonal pentru un bloc turn de 40 de metri. Dublu ca inaltime fata de cat permite zona.

E legal, spune in continuare proprietarul, care sustine ca a avut o derogare de la arhitectul sef al Capitalei.

Arhitectul nu a putut fi contactat, iar reprezentantii Primariei Generale, desi au promis initial ca vor da un raspuns, au evitat in cele din urma sa comenteze situatia.

Acum mingea este in terenul Ministerului Culturii, care intr-o prima faza a respins PUZ-ul. Cu noua schita si o inaltime de aproape 38 de metri, proprietarul cere din nou avizarea.

Proprietarul vrea sa investeasca in acest proiect 120 de milioane de euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO