Sute de mii de copii romani, abandonati de parintii plecati in strainatate

12-10-2010 00:00


copii

Aproximativ 350.000 de copii din Romania traiesc fara unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, multi avand depresii puternice, iar unii chiar s-au sinucis, scrie La Repubblica, subliniind ca trebuie cautate solutii la aceasta problema.

Aproximativ trei milioane de romani au plecat din tara in ultimii ani pentru a lucra in tari occidentale, in cautarea unor conditii de trai mai bune, noteaza La Repubblica, precizand ca numarul romanilor din Italia a depasit un milion in 2010, fata de 8.000 in 1990.

"Acesti oameni au lasat acasa 350.000 de copii, ramasi fara unul dintre parinti sau chiar fara amandoi. Jumatate dintre acesti copii au mai putin de zece ani. 16% dintre ei au petrecut mai mult de un an fara parinti, iar 3%, peste patru ani", precizeaza publicatia italiana.

"Este vorba de copii care, in afara faptului ca au suferit daune emotionale si psihologice din cauza absentei parintilor, sunt expusi violentelor si abuzurilor, in conditiile pseudo-familiale in care se afla, in grija bunicilor, a altor rude sau a vecinilor. Cei mai multi copii abandonati sunt in judete din Moldova, in cele mai sarace zone din Romania. Legea le impune parintilor sa declare plecarea in strainatate, dar doar sapte la suta dintre parintii care parasesc Romania fac acest lucru", precizeaza La Repubblica.

Sursa: Pro TV

Tags: abandonuri,

VIDEO PROTVPLUS.RO