"Omul vine sanatos, pleaca bolnav". Pacientii ingheata intr-o policlinica din Constanta in care nici aparatele nu mai pornesc

Ultima actualizare: 07-11-2014 06:41

Situatie incredibila la policlinica CFR, din Constanta. Intr-o institutie sanitara prin care trec zilnic zeci de persoane este mai frig ca afara.

Pacientii sunt dezbracati pentru analize, insa de cele mai multe ori rezultatele sunt viciate. La 6-7 grade oamenii sunt tinuti in pielea goala si nu se pot opri din tremurat. In sectia de oftalmologie, de pilda, un aparat nu poate fi pornit pentru ca functioneaza doar de la zece grade, in sus.

Discutie doctorita-pacient:

Doctorita: “-Daca puteti sa stati relaxati pe frigul asta, sa nu tremurati, asta este important”
Pacient: “-Relaxat vorba vine”
Doctorita: “-Cat de relaxat se poate sta, la cate grade avem”

Mai exact, 6 grade dimineata si cel mult 10 pe la pranz, dupa ce medicii pornesc caloriferele electrice. Se intampla la sectia de cardiologie a policlinicii CFR Constanta. Toti navigatorii si soferii profesionisti sunt obligati sa-si faca aici analizele periodice pentru atestare. De aceasta data, pe masa metalica acoperita doar cu un cearsaf este un comandant de nava. Oricat si-ar dori sa para curajos, nu reuseste sa se opreasca din tremurat.

Discutie doctorita-pacient:

Doctorita: ''-Astea sunt reci, gelul rece”
Pacient: “-Foarte rece dar mergem inainte”
Doctorita: “-S-au intarit si ventuzele, nu mai sunt flexibile, au devenit casante si din cauza frigului nu mai pot nici sa le prind. Doua minute si am scapat!”

''EKG-ul trebuie sa iasa foarte bine dar daca mai intervin si factori externi cum este frigul si incep sa tremure, sa se bataie, va dati seama, este si riscul de a nu iesi bine nici EKG-urile”, explica asistenta Cristina Veleanu.

In cabinetul de langa, la ORL, o asistenta poarta manusi dupa ce i s-au invinetit mainile. La randul lor, pe holurile policlinicii, pacientii bat marunt din picioare si isi sufla in palme in asteptarea programarii.

“Rece gheata! Caloriferul este inghetat!”, spune un medic al clinicii.

“Vai de capul nostru!”, marturiseste o alta asistenta, in timp ce tasteaza la calculator cu manusi.

“La radiologie, ca sa dezbraci un om pe frig, vine sanatos si pleaca bolnav, chestia este ca avem frigul asta si nu raspunde nimeni. Nu ne-a intrebat nimeni, toata lume isi pune poalele in cap”, declara medicul de pe sectia ORL, Mihai Cusa.

Unitatea medicala apartine de Ministerul Transporturilor si are datorii la RADET de peste o suta de mii le lei. Tot din aceasta cauza risca sa fie debransata si de la alimentarea cu energie electrica. Din banii de consultatii nu se pot achita nici macar salariile doctorilor. Fiecare pacient plateste aici in jur de 50 de lei pentru analiza solicitata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO