Omenirea este in pragul unei crize alimentare majore
O spun, din nou, extrem de apasat oficialii Natiunilor Unite, dupa ce China, primul producator de grau al lumii, a anuntat ca seceta va face ravagii anul acesta in lanurile de cereale.
La randul lor, expertii ONU avertizeaza ca haosul de pe pietele alimentare, risca sa dea nastere unor convulsii sociale, pe scara planetara.
Chinezii n-au intrat bine in noul an al Iepurelui, teoretic mai prosper, ca au deja reclamatii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oficialii de la Beijing se asteapta la o seceta profunda si de durata. Ceea ce inseamna ca productia interna de grau va fi insuficienta si o sa se apeleze la exporturi care vor arunca toate preturile in aer.
Cum si Rusia a restrictionat sever vanzarile de grau, efectele se vor resimti oriunde pe glob, inclusiv in economiile dezvoltate.
"Toate produsele pe baza de grau: pastele fainoase, dar si zaharul, produsele de panificatie, laptele, untul, toate vor resimti impactul", spune Dan O'Neal, comerciant.
Dominoul nu se termina aici. Preturile mari la cereale inseamna cresteri si la furaje, deci si la carne.
"Vedem cu totii cum cresc preturile la carnea de porc. Apoi, totul se propaga de la producatori la comercianti", declara Mike Woltmann, crescator porci.
Presiunea se resimte si in cel de-al doilea gigant al Asiei. Indienii au ajuns sa dea pe produsele de baza de trei ori mai mult.
Totul in conditiile in care Natiunile Unite anuntau recent ca mancarea s-a scumpit cu 35% in ultimele 3 luni. Efectele n-au intarziat sa apara in Algeria, Tunisia, Egipt si Iordania.