Fortati de saracie, romanii fac stocuri de alimente pentru a economisi bani
Toti cei crescuti in lipsuri pe vremea lui Ceusescu fac acum ce au vazut la parintii si bunicii lor: adica stocuri de alimente in beci si in camara.
Cine cumpara un sac de cartofi, unul de ceapa, o ladita de morcovi si cateva funii de usturoi sau de ceapa plateste mai putin cu 20% fata de pretul de raft din toiul iernii.
Se pare ca suntem in plin avant al "afacerii portbagajul". Prin traditie, bucurestenii din sud, spre exemplu, isi iau amicii si vin in Bragadiru, de unde isi fac stoc cu tot ce le trebuie pentru o jumatate de iarna. Costurile de transport se compenseaza de la al treilea sac de cartofi.
Si daca-i traditie, atunci se aplica in toata Romania. In Lugoj, oamenii cumpara varza in cantitati industriale. Cat dau acum ca sa umple un butoi ar da pe doua capatani murate in prag de Craciun.
Cine vrea morcovi ii poate pune in beci sau pe balcon cu o reducere de 10 lei.
Si daca tot vorbim despre piete de legume en gros in care unitatea de masura este sacul, feriti-va de chilipirurile de la sosea daca nu vreti sa ajungeti acasa cu sacosa mai goala.
Dupa asa efort, sa trecem la calcule. Pentru o familie de trei persoane: 2 saci de cartofi, 2 de ceapa, morcovi, gogonele, 3 kg de ardei iuti si 3 funii de ceapa. Cu un "profit" de 80-100 de lei in functie de unde cumperi.