Odiseea Codului Muncii. Patronii cer dreptul la greva

Ultima actualizare: 13-10-2012 03:22

Varianta modificata si rasmodificata a Codului Muncii a ajuns la Guvern. Cu o ultima sfortare, sindicatele incearca sa impuna varianta lor, care nu face decat sa respinga cele mai importante modificari propuse de minister.

Cum ar fi cele legate de concedierile colective sau de posibilitatea ca salariatul sa lucreze mai multe ore pe saptamana. Patronatele, in schimb, isi cer dreptul la greva.

Proiectul semnat vineri de sindicate si o parte dintre patronate contesta rand pe rand modificarile pe care Ministerul Muncii le are in plan. Un "nu" hotarat concedierilor colective, spun sindicatele pentru ca patronul sa nu poata concedia azi si angaja maine. Fara sa mai astepte 9 luni, cum i se cere acum.

Sindicalistii nu sunt de acord nici cu varianta in care seful poate stabili cu salariatul cate ore sa lucreze pe zi si pe saptamana astfel cont de programul de lucru de opt ore. Un "nu" categoric a fost exprimat si in cazul angajarilor facute pe perioade determinate.

La fel de controversata ramane perioada de proba pentru ca le-ar da posibilitatea patronilor sa-si faca treaba fara sa mai angajeze pe nimeni, doar cu oameni tinuti in teste.

Practic, sindicatele nu au acceptat nicio propunere care ar fi modificat semnificativ Codul Muncii.

Doar patronatele au venit cu idei noi: patronii vor sa aiba si ei dreptul la greva. Asa numita greva patronala. Atunci cand unii dintre salariatii protesteaza, se inchide toata intreprinderea.

Patronatele mai cer ca absolventii oricarei facultati sa fie obligati sa faca sase luni de stagiatura ca sa poata avea si ei o minima pregatire in meseria pentru care au studiat ani de zile.

Luni, coalitia va lua in discutie proiectul depus, vineri, de sindicate si o parte din patronate la guvern.

Apoi, miercuri, premierul se va pronunta pe una dintre cele doua varinate: aceasta a partenerilor sociali sau cea a Ministerului Muncii.

In cazul in care Executivul nu va tine cont de niciuna dintre propunerile sindicatelor, liderii spun ca vor cere ajutorul demnitarilor, care sa le preia proiectul sub forma unei initiative legislative. Ceea ce inseamna ca decizia de a schimba Codului Muncii se muta la Parlament.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO