Obiceiul impresionant din satele din Bistrita care "aduce un an bogat". Ce se spune ca e bine sa faci de Sfantul Gheorghe
Multi romani sunt sambata in sarbatoare, de Sfantul Gheorghe. In localitatile de pe Valea Bargaului insa, petrecerile au inceput inca de vineri seara.
In ajun, asa cum spune traditia, oamenii aprind focuri imense, ca sa alunge spiritele rele si sa aiba un an bogat. Obiceiul este, desigur, prilej de voie buna.
Dupa lasarea serii, satele de pe Valea Bargaului au fost luminate de flacari, care se inaltau spre cer. Iar localnicii au lasat deoparte socializarea pe internet - macar pentru cateva ore - si s-au strans sa petreaca impreuna, in jurul focului.
Simion Sofrar, localnic: "Nu avem timp sa ne intalnim, mai ales tineretul, sunt foarte multi ocupati cu lucrul. Servim cate o bere, ne intalnim, povestim."
E o traditie pastrata de ani si ani, in ajunul sarbatorii Sfantului Gheorghe, spun oamenii.
Maria Harosa,localnica: "Aprindem focurile pe deal, lumea se strange, e o traditie zice ca se spala relele, o sa fie anul mai bogat, noi incercam nu pierdem traditia asta. Asa m-am nascut cu traditia asta, eram mica umblam pe deal la mai multe focuri intr-o noapte."
Ioan Ursu, localnic: "Asta ar inseamna: arderea anului vechi si asteptarile anului nou. De cand s-a infiintat traditia, de foarte mult timp, dar noi vrem sa o mai pastram, in alte locuri nu se mai pastreaza."
Cei care poarta numele sfantului Gheorghe, considerat protectorul naturii inverzite si al necuvantatoarelor, au avut un motiv in plus de sarbatoare.
De Sfantul Gheorghe, aproximativ un milion de romani isi serbeaza onomastica.