Obiceiul impresionant din satele din Bistrita care "aduce un an bogat". Ce se spune ca e bine sa faci de Sfantul Gheorghe

×
Codul embed a fost copiat

Multi romani sunt sambata in sarbatoare, de Sfantul Gheorghe. In localitatile de pe Valea Bargaului insa, petrecerile au inceput inca de vineri seara.

In ajun, asa cum spune traditia, oamenii aprind focuri imense, ca sa alunge spiritele rele si sa aiba un an bogat. Obiceiul este, desigur, prilej de voie buna.

Dupa lasarea serii, satele de pe Valea Bargaului au fost luminate de flacari, care se inaltau spre cer. Iar localnicii au lasat deoparte socializarea pe internet - macar pentru cateva ore - si s-au strans sa petreaca impreuna, in jurul focului.

Simion Sofrar, localnic: "Nu avem timp sa ne intalnim, mai ales tineretul, sunt foarte multi ocupati cu lucrul. Servim cate o bere, ne intalnim, povestim."

E o traditie pastrata de ani si ani, in ajunul sarbatorii Sfantului Gheorghe, spun oamenii.

Citește și
peste Buna Vestire
Buna Vestire. Cat a ajuns sa coste un kilogram de crap. "Scump, altadata era mancarea saracului, ca si fasolea"
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Maria Harosa,localnica: "Aprindem focurile pe deal, lumea se strange, e o traditie zice ca se spala relele, o sa fie anul mai bogat, noi incercam nu pierdem traditia asta. Asa m-am nascut cu traditia asta, eram mica umblam pe deal la mai multe focuri intr-o noapte."

Ioan Ursu, localnic: "Asta ar inseamna: arderea anului vechi si asteptarile anului nou. De cand s-a infiintat traditia, de foarte mult timp, dar noi vrem sa o mai pastram, in alte locuri nu se mai pastreaza."

Cei care poarta numele sfantului Gheorghe, considerat protectorul naturii inverzite si al necuvantatoarelor, au avut un motiv in plus de sarbatoare.

De Sfantul Gheorghe, aproximativ un milion de romani isi serbeaza onomastica.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Traditie de Pastele catolicilor. Ce inseamna
Traditie de Pastele catolicilor. Ce inseamna "udatul fetelor" in a doua zi de sarbatoare

Luni, in a doua zi de Paste, a fost mare vanzoleala prin satele cu comunitati catolice. Dupa slujba de la biserica, baietii, tinerii si barbatii au pornit "cu udatul".

Buna Vestire. Cat a ajuns sa coste un kilogram de crap.
Buna Vestire. Cat a ajuns sa coste un kilogram de crap. "Scump, altadata era mancarea saracului, ca si fasolea"

Vineri este Buna Vestire, zi in care, potrivit traditiei, Fecioara Maria a primi vestea de la Arhanghelul Gabriel ca va deveni mama unui prunc, pe nume Isus.

Traditii si obiceiuri de SFANTUL GHEORGHE. Peste un milion de romani isi serbeaza joi onomastica
Traditii si obiceiuri de SFANTUL GHEORGHE. Peste un milion de romani isi serbeaza joi onomastica

SFANTUL GHEORGHE. Peste un milion de romani, dintre care peste 733.000 sunt barbati, isi serbeaza, sambata, de Sfantul Gheorghe, onomastica, potrivit unei statistici a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.