Buna Vestire. Cat a ajuns sa coste un kilogram de crap. "Scump, altadata era mancarea saracului, ca si fasolea"
Vineri este Buna Vestire, zi in care, potrivit traditiei, Fecioara Maria a primi vestea de la Arhanghelul Gabriel ca va deveni mama unui prunc, pe nume Isus.
Dincolo de incarcatura spirituala insa, pentru credinciosii care tin post sarbatoarea inseamna si prima dezlegare la peste. Asa ca joi, nu putini au fost cei care au dat buzna in piete si au cautat marfa proaspata, in special crap si scrumbie.
Cei cu banii dramuiti s-au multumit cu peste congelat, sofisticatii in schimb au cumparat midii de Marea Neagra.
De cu zori, la pescariile din Constanta era inghesuiala. Cei mai multi crestini ravneau la marfa ieftina, cum ar fi carasul.
Doar ca joi, comerciantii isi doreau sa vanda pestele scump, mai ales ca, pentru unele specii, a incepuit deja prohibitia in Delta Dunarii.
Scrumbia, de exemplu, care apare, in special primavara, se vinde cu 27 de lei kilogramul.
Aurel Otelea, manager pescarie: "Tot ce vine, vine din Delta Dunarii. Lumea se indreapta foarte mult consumul de peste pentru ca stim cu totii nu are chimicale, ne-am saturat de alte importuri."
Crapul de Dunare proaspat costa 18 lei kilogramul iar un fileu trece de 30 de lei.
Cumparator: "Cam mari preturile la peste, de unde altadata era mancarea saracului, cum se zice ca si fasolea..."
Reporter: Mancati la fel de mult peste ca altadata?
Cumparator: Nu, nu, nu, mai putin, de ce sa nu recunosc ca mai putin"
In aceste conditi multi s-au orientat, spre pestele congelat.
Un kilogram de macrou costa 12 lei, iar sardinele, 10.
Reporter: Ce ati cumparat acolo?
Client: Sardina, 11,30 de bani
Reporter: De ce nu ati luat de-al nostru, romanesc?
Client: Daca e scump..."
Pana si la Constanta, in afara de guvizi, pestele din Marea Neagra ramane o delicatesa. Zilele prelungite de furtuna pe mare, lipsa unei strategii de pescuit dar si a unei flote isi spun cuvantul.
Iti poti potoli insa pofta la cherhanale.
Celebrele midii de Marea Neagra, gatite cu usturoi si vin alb, dulcele calcan, scrumbia si borsul de peste cu leustean parfumat vor fi vedetele zilei de maine.
Bucatareasa: Punem foarte multe sortimente de peste, crap, somn, care este foarte gras si ii da gustul la ciorba.
Reporter: Cate portii credeti ca o sa vindeti maine?
Bucatareasa: Cam la 200 de portii..."
Romanii raman in continuare codasi la consumul de peste. Anual, mancam 4-5 kilograme, de opt ori mai putin, ca spaniolii sau francezii. Si mai ingrijorator este ca mai putin de 20% este marfa autohtona.
Sursa: Pro TV
Etichete: pret, peste, tradiții, sarbatoare, buna vestire, dezlegare la pește, pescărie,
Dată publicare:
24-03-2016 18:50